Din cuprinsul articolului
Medic: Consumul de băuturi energizante în exces poate să ducă la infarct la vârste tinere

Atenţie la drogurile de pe piaţa neagră!
„Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, rămâne pe primul plan ca substanţă psihoactivă care este consumată canabisul, sub toate formele ei, mai ales acum că se discută de legalizarea unor componente din canabis, acest consum rămâne pe primul plan. De asemenea, rămân în continuare substanţele psihoactive, noi nu putem să ţinem pasul în ceea ce priveşte numărul de substanţe noi care apar, ele sunt în jur de 1000-1200 de substanţe noi pe an, iar perioada până când sunt regularizate este destul de lungă, perioadă în care apar altele.
Secţia de ATI-toxicologie de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală are o capacitate de 25 de paturi. Este o secţie destinată îngrijirii copiilor şi tinerilor de până la 18 ani numai cu supradoze – intoxicaţii acute. În secţie sunt tratate aceste episoade acute după care pacienţii sunt îndrumaţi către serviciile specializate.
Tot în secţie există încă de la începutul creării acestei secţii un psiholog de întâmpinare, noi aşa îi spunem, care face screeningul neuropsihic al acestor pacienţi şi care stabileşte dacă acel pacient este un consumator cronic, dacă are risc de a deveni, dacă este un pacient cu probleme psihice şi stabileşte necesitatea efectuării unui examen pediatric care reprezintă următoarea etapă în evaluarea acestor pacienţi. Această evaluare se face tot în cadrul secţiei în perioada de internare acută, cu ajutorul serviciului de psihiatrie infantilă care există tot în cadrul spitalului, separat, în ambulatorul de specialitate.
Familia va şti apoi dacă acel copil are nevoie de o internare de urgenţă într-o clinică de psihiatrie, dacă are nevoie de o evaluare psihiatrică în ambulator sau numai de o consiliere psihologică, de psihoterapie pe care să o facă după externare”, a precizat medicul.
Şeful secţiei de ati- toxicologie de la Spitalul de copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală a mai spus că există un trend de consum în ceea ce priveşte xanaxul: „Există pastile de xanax care sunt false, care conţin pe lângă benzodiazepine şi alte substanţe chimice care sunt din categoria psihoactive cum ar fi de exemlu opiacee sau amfetamine, sunt foarte multe combinaţii care practic sunt foarte greu de controlat”.