Din cuprinsul articolului
În ultima perioadă se vorbește tot mai mult de epidemia de concedii medicale din România. De la concedii medicale „frauduloase” la adeverinţe „apt pentru…” cerute obsesiv de şcoli, tabere şi angajatori – medicii de familie sunt prinşi în mijlocul unei avalanşe birocratice care le răpeşte timpul, autonomia şi liniştea profesională.
Într-un interviu care pune punctul pe I, acordat pentru Formare Medicala, Dr. Sandra Alexiu, medic de familie şi preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov subliniază ferm “Nu este corect să ne băgaţi în aceeaşi oală în scandalul concediilor medicale!”
De curând, noul ministru al Sănătății a acuzat că peste 1 milion de concedii au fost eliberate „în mod suspect” în perioada aprilie-mai 2024, aproape de sărbători sau weekenduri.
Interviul atinge subiecte sensibile şi extrem de actuale:
Cine stabileşte cu adevărat dacă un pacient merită concediu medical? Este decizia medicului său nu?
Ce riscuri îşi asumă medicii de familie atunci când, din bunăvoinţă sau presiune, semnează adeverinţe inutile, dar „cerute de sistem”?
De ce mitul „medicul de familie rezolvă orice hârtie” persistă, deşi realitatea juridică e cu totul alta?
Cine verifică toate aceste documente care sufocă cabinetele, şi care este, de fapt, rostul lor?
Despre concediile medicale acordate fraudulos, Dr. Sandra Alexiu, spune că este posibil să existe, cei care fac acest lucru ar trebui să fie identificați și să nu se pună o amprentă asupra tuturor medicilor de familie.
Aceasta arată că în top 10 concedii medicale nu sunt cele acodate de medicii de familie ci sunt concedii de lungă durată, așa cum sunt concediile pentru cazurile oncologice sau cazurile de tuberculoză pulmonară, pentru bolnavii cu patologii speciale, cu boli rare sau cei care sunt după infart. Printre acestea sunt și gravidele care au concedii pre și post natal, cele care sunt in concediu maternal. Astfel, cele mai multe nu sunt acordate de medicul de familie și o altă parte sunt generate de legislație.
Concediile medicale sunt acordate de medic din mai multe motive: pacientul are nevoie de izolare, pacientul are nevoie de timp de odihnă, pacientul are nevoie de timp pentru adminsitrarea tratamentului. Pacienții sunt diferiți, afecțiunile de care suferă sunt diferite, activitatea profesională poate să nu îi permită activitatea cu diagnosticul respectiv, durata de recuperare poate fi diferită și din aceste motive decizia acodării este la medicul de familie sau specialist. Sunt și pacienți care refuză concedii de lungă durată. Totodată, conform legii, medicii de familie pot fi obligați să acorde concedii de odihnă prin efectul legii, medicii specialiști putând menționa acest lucru pe fișele pacienților.
Medicul de familie transformat în ”secretarul medical” al instituțiilor din România
De asemenea, Dr. Alexiu, a vorbit şi despre confuzia frecventă dintre medicul de familie şi medicul de medicină muncii sau cel şcolar, considerată o reminiscenţă a perioadei comuniste. Aceast spune că sunt legi care se contrazic, astfel medicul de familie trebuie să acorde certificate de aptitudini, certificate care să ateste că elevul este apt de a merge într-o excursie sau un cetățean într-un curs de specializare. Medicul de famile ar trebui să completeze fisa medicală de aptitudine, deoarece medicul sportiv sau medicul de medicina muncii nu cunosc tot istoricul pacientului, și nu să emită aceasta fisă.
Sunt solicitate, din păcate, adeverințe dintr-o reminișcență comunistă, acte care nu sunt necesare sau solicitate de o instituție prin legislație. Pentru copii care merg în colectivitate se solicită aviz epidemiologic, aceste nu sunt solicitate de un organism de control, se cer pur și simplu, așa a rămas de pe timpuri, avizele nu sunt necesare, este o muncă inutilă și o pierdere de timp pentru pacienți spune Dr. Sandra Alexiu. Aceste adeverințe ar trebui acordate doar după ce un pacient a avut o boală contagioasă.
Există, din păcate, din cauza acestei puzderii de solicitări de eliberări de adeverințe și posibilitatea unor greșeli și să fie eliberate adeverințe eronate. Totodată, legea și normele privind medicina de familie are încă multe lacune, riscul de a greși sau a fi amendat abuziv, interpretativ fiind foarte mare. Medicul de familie fiind nevoit să se transforme într-un birocrat în detrimentul exercitării actului medical.