Sari la conținut

Prof. Dr. David Khayat, oncolog și doctor în medicină, consideră Convenția Cadru de Control a Tutunului (FCTC) ineficientă

Dr. David Khayat, GFN 2025, WARSAW

Ediția a XII-a a Forumului Gobal privind Nicotina (GFN25) a avut loc și în acest an la Varșovia, între 18-21 iunie. Evenimentul, care a avut anul acesta ca temă centrală reducerea riscurilor provocate de tutun (THR), s-a concentrat pe găsirea unor soluții de comunicare eficiente pentru clarificarea neînțelegerilor, modificarea concepțiilor și caracterizărilor greșite care sunt o piedică în calea progresului.

Cercetarea în domeniul reducerii riscurilor reprezintă, în prezent, cea mai importantă inițiativă de sănătate publică insuficient valorificată în țările dezvoltate. Aceasta oferă perspective mai promițătoare decât strategiile tradiționale care promovează abstinența totală de la tutun sau nicotină. Este foarte probabil ca, în viitor, o parte semnificativă a populației să utilizeze produse cu nicotină sau tutun cu risc redus. Cu toate acestea, opoziția față de reducerea riscurilor asociate fumatului riscă să mențină oamenii în continuare dependenți de fumatul convențional.

Prezent la GFN25, David Khayat, oncolog în cadrul Clinicii Bizet din Paris, a acordat un interviu publicatiei doctorulzilei.ro

Dr. David Khayat: „Ei spun doar: Oprește-te, renunță la țigări sau mori!”

Legat de impactul real al Convenției Cadru de Control a Tutunului (FCTC) din cadrul OMS, la 20 de ani de la adoptarea sa, Dr. David Khayat este de părere că aceasta are o mare problemă din cauză că FCTC nu privește fiecare individ ca pe o ființă umană, respectându-i demnitatea sau respectându-i alegerea bazată pe informații științifice reale.

„Ei spun doar: Oprește-te, renunță la țigări sau mori! Dacă nu te poți lăsa de țigări, vei muri și în acest caz nu ne pasă.” a arătat acesta.

„Ca oncolog, ca medic, nu pot accepta asta. Obiectivul FCTC era de a reduce numărul de persoane care suferă de boli legate de fumatul de tutun și de decese legate de fumat. S-a întâmplat acest lucru după 20 de ani? Deloc.

Pe atunci aveam peste 1 miliard de fumători, azi avem tot peste 1 miliard de fumători.” a mai spus David Khayat.

Medicul constată că statisticile arată că nu mor mai puțini oameni de cancer pulmonar, cancer la gât sau vezică urinară sau toate tipurile de cancer legate de fumatul prin combustie.

„Creșterea taxelor, a mesajelor despre sănătate etc. poate funcționa o perioadă, dar până la urmă nu funcționează. Știm acum din experiență – și vorbim despre viata de zi cu zi pe care o trăim – că în practică acest lucru nu funcționează.

Avem din ce în ce mai mulți fumători clasici și tot mai mulți oameni care mor din cauza acestei boli.

Ceea ce s-a întâmplat este că oamenii cumpără acum țigări în mod ilicit.” a adăugat acesta.

În Franța, care a crescut foarte mult acciza la țigări, piața neagră a luat o amploare importantă, fenomenul fiind greu de stăpânit de autorități.

 

Metodele alternative sunt preferate unei interdicții nefuncționale

Dr. David Khayat, GFN 2025, Warsovia

Doctorul oncolog militează pentru oferirea de metode alternative, mult mai puțin dăunătoare pentru sănătate în locul unei interziceri nefuncționale:

„În loc să se ia în considerare rezultatele științei care arată că tutunul încălzit sau pliculețele cu nicotină sunt, cel mai probabil, mult mai puțin dăunătoare decât fumatul clasic, se preferă interzicerea acestor produse provenite din inovație și știință, lăsându-le oamenilor doar alternativa de a continua să fumeze tutunul clasic, prin ardere. Iar noi știm că țigările clasice sunt foarte rele.

Așa că, de ce nu le oferim oamenilor șansa de a obține ceva mai puțin dăunător, pentru a-i ajuta?”

FCTC va fi nevoit să accepte dovezile științifice și noul comportament al consumatorilor privind reducerea riscurilor

Doctorul zilei: România are o prevalență mare a fumatului. În opinia dumneavoastră, ce rol ar trebui să joace contextul local și comportamentul consumatorilor în conturarea viitoarelor politici de control al tutunului în cadrul Conventiei Cadru a OMS privind Controlul Tutunului?

„Atâta timp cât nu promovezi o modalitate de a ajuta oamenii să renunțe la țigările clasice, cu ardere, oamenii vor continua să fumeze pentru că e vorba de o dependență.

Nu este ușor să scapi de o dependență. E la fel ca și cu drogurile și alcoolul, exact aceeași problemă, astfel că interdicția, prohibiția nu funcționează, deoarece oamenii vor obține produse din comerțul ilicit și nu vor primi informații despre riscurile asociate, așadar e mai bine să nu interzici, ci să oficializezi, dar să ții sub control și să oferi susținere, așa că, atâta timp cât interzici, nu ai niciun control asupra unui lucru, pentru că este ilicit.

Este mai bine să accepți, să controlezi și să susții.” a răspuns Prof. David Khayat.

Doctorul zilei: Credeți că FCTC a devenit prea rigidă sau prea determinată ideologic pentru a se adapta la noile dovezi științifice și la comportamentul consumatorilor și dacă da, de ce credeți ca ar fi așa?

„Așa este. E e un lucru cunoscut. Astăzi această Convenție Cadru este condusă politic, ideologic, dar sunt optimist și sunt sigur că, încet, lucrurile se vor schimba și se va accepta ceea ce știința a inovat în domeniul dependențelor, și că, împreună cu conceptul de reducere a riscurilor provocate de tutun….

Pentru că în FCTC nu scrie că este interzis, ci doar se interpretează așa, așa că sunt optimist.

Sunt sigur că, în câțiva ani, FCTC se va folosi de aceste produse și vor ajuta oamenii să renunțe la fumat sau să obțină nicotină într-un mod diferit față de o țigară cu ardere care cauzează cancer.” a răspuns David Khayat

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel