Din cuprinsul articolului
Alertă. „Ucigașul de orașe” se apropie de Pământ. NASA dezvăluie anul critic. Experți în astronomie au confirmat că o „planeta mica” – așa cum mai sunt numiți asteroizii – ar putea intra în coliziune cu Terra.
NASA monitorizează atent un asteroid potențial periculos
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) din Statele Unite se află în alertă din cauza apropierii unui asteroid care, potrivit datelor actuale, ar putea lovi Pământul în viitorul apropiat.
Pe lângă probabilitatea de impact, NASA a publicat și o estimare a anului în care acest eveniment ar putea avea loc.
Ce știm despre asteroidul 2024 YR4?
Primul semnal despre acest asteroid a fost înregistrat pe 27 decembrie 2024, atunci când a fost detectat de un telescop profesional din Chile. Obiectul cosmic a fost numit „Ucigașul de orașe” datorită potențialului său distructiv.
Asteroidul, denumit oficial 2024 YR4, are un diametru estimat între 40 și 100 de metri și a fost raportat la Minor Planet Center – centrul internațional de colectare a datelor despre corpuri cerești mici – de către sistemul NASA ATLAS din Chile.
Care sunt șansele de impact?
Conform experților, există o probabilitate de 1,2% ca asteroidul să lovească Pământul.
„Nu ne îngrijorează foarte tare, pentru că există o probabilitate de 99% ca să nu ne lovească. Totuși, merită monitorizat,” – a declarat Paul Chodas, director al Centrului NASA pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ.
Anul care stârnește îngrijorare: 2032
Deși riscul de coliziune este considerat scăzut în prezent, specialiștii NASA urmăresc atent orice deviație de traiectorie care ar putea crește pericolul.
Momentul de apropiere maximă este estimat pentru anul 2032, iar motivul pentru care asteroidul a primit numele de „City Killer” este forța devastatoare a impactului potențial.
Cu o energie estimată la 8 megatone, echivalentul a aproximativ 500 de bombe atomice de tip Hiroshima, asteroidul ar putea distruge complet un oraș de mari dimensiuni — fără a provoca însă dispariția totală a speciei umane, scrie sursa.