Din cuprinsul articolului
Scapă de transpirația picioarelor. Este perfect natural ca picioarele tale să transpire atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate sau în timpul activității fizice. Iată ce trucuri poți folosi ca să scapi de transpirația excesivă a picioarelor.
Încălțămintea și șosetele care nu sunt respirabile, în special, creează un mediu ideal pentru bacteriile care cauzează mirosuri neplăcute. Există mai multe cauze posibile ale transpirației excesive a picioarelor. Cu toate acestea, multe dintre aceste probleme pot fi remediate rapid și eficient cu remedii casnice simple.
În unele cazuri, transpirația excesivă a picioarelor poate fi un semn de hiperhidroză . Aceasta este transpirația excesivă în anumite zone ale corpului, afectând adesea mâinile și picioarele simultan. O posibilă cauză poate fi o tiroidă hiperactivă, dar factorul declanșator este adesea necunoscut. Dacă suferiți de transpirație excesivă a picioarelor și cauza este neclară, este recomandat să solicitați sfatul medicului pentru a exclude o posibilă afecțiune subiacentă.
Remedii casnice dovedite pentru picioarele transpirate
- Bicarbonatul de sodiu. Crește pH-ul pielii fără a o deteriora. În același timp, inhibă proliferarea bacteriilor care cauzează mirosuri neplăcute. Un sfat: Pregătiți o baie de picioare cu bicarbonat de sodiu.
- Ulei de lavandă. Adăugați câteva picături de ulei esențial de lavandă la doi litri de apă caldă. Se spune că are și un efect antibacterian și adaugă un miros plăcut.
- Salvia neutralizează în mod natural mirosul picioarelor. În acest scop, se recomandă o baie de picioare cu ceai puternic de salvie.
- Ghimbirul are proprietăți antibacteriene și, prin urmare, este considerat și un remediu casnic util pentru picioarele transpirate. Tăiați aproximativ cinci centimetri de rădăcină de ghimbir în felii subțiri și turnați peste ele doi litri de apă fierbinte. Lăsați apa să se răcească și înmuiați-vă picioarele în ea timp de aproximativ o jumătate de oră.
- Ceaiul negru este un alt remediu casnic pentru picioarele transpirate. Adăugați cinci pliculețe de ceai la doi litri de apă și înmuiați-vă picioarele în ceaiul răcit timp de aproximativ 30 de minute.
- Oțetul combate bacteriile. Adăugați o jumătate de cană de oțet la doi litri de apă caldă și înmuiați-vă picioarele în ea timp de aproximativ 20 de minute. Clătiți-vă bine picioarele după aceea pentru a îndepărta mirosul de oțet.
Cauzele transpirației crescute a picioarelor
- Șosete sau pantofi nepotriviți;
- Stres;
- Obezitate;
- Gută;
- Fluctuații hormonale (cum ar fi în timpul pubertății, sarcinii sau menopauzei)
- Fum
- Igiena precară a picioarelor
- Efectele secundare ale anumitor medicamente
- O predispoziție genetică
- Căldură
Sfaturi suplimentare pentru prevenirea transpirației picioarelor

Igiena atentă a picioarelor poate face adesea o diferență semnificativă. Unele dintre aceste sfaturi pot părea evidente, dar sunt adesea neglijate în agitația vieții de zi cu zi:
- Schimbă-ți șosetele zilnic și spală-le la 60 de grade Celsius pentru a elimina bacteriile.
- Spală-te pe picioare după o activitate fizică care te face să transpiri abundent.
- Lasă-ți picioarele să se aerisească în mod regulat, mai ales noaptea și vara. Pe vreme bună, poți purta pantofi deschiși, cum ar fi sandalele.
- Mersul desculț vara este, de asemenea, o modalitate eficientă de a preveni transpirația picioarelor.