Sari la conținut

Cum te pot ajuta plantele să scazi tensiunea arterială: 5 remedii naturale

Hipertensiunea arterială
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiune

Cum te pot ajuta plantele să scazi tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială, o afecțiune medicală cronică în care tensiunea din artere este crescută, este clasificată ca fiind primară (esențială) sau secundară.

Aproximativ 90 până la 95% din cazuri sunt denumite hipertensiune primară, ceea ce se referă la tensiunea arteială ridicată pentru care nu poate fi găsită nicio cauză medicală. Restul de 5 până la 10% din cazuri, numite hipertensiune arterială secundară, sunt cauzate de alte afecțiuni care afectează rinichii, arterele, inima sau sistemul endocrin.

Dacă suferi de hipertensiune arterială, este bine de știut că există unele tratamente naturiste ce ajută la corectarea ei. De exemplu, dacă vei cere sfatul unui medic fitoterapeut, acesta îți poate recomanda o serie de remedii din plante care au proprietăți antihipertensive.

Antihipertensive din natură: busuioc

planta sfanta care protejează inima
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei
  • Busuiocul este o plantă delicioasă, care se potrivește de minune într-o varietate de preparate culinare. De asemenea, el poate să îți scadă tensiunea arterială. Extractul de busuioc, așa cum s-a dovedit, scade tensiunea arterială, deși doar pentru un timp scurt.

Într-un studiu, extractul apos de busuioc a redus nivelurile tensiunii arteriale la șobolani într-o manieră dependentă de doză (100-400 mg/kg). De asemenea, a indus un efect vasorelaxant și a avut capacitatea de a elimina speciile reactive de oxigen (ROS) 1.

 

Antihipertensive din natură: scorțișoară

  • Un alt condiment care nu necesită un efort prea mare că să îl incluzi în alimentația ta zilnică este scorțișoara. Și tot ea poate să reducă valoarea tensiunii arteriale, atunci când este prea mare. Consumând scorțișoară în fiecare zi, acest lucru poate reduce tensiunea arterială la oamenii care suferă de diabet.
  • Deși nu este pe deplin înțeles cum scorțișoara scade tensiunea arterială, cercetările pe animale sugerează că poate ajuta la dilatarea și relaxarea vaselor de sânge. O revizuire a 9 studii care au inclus 641 de participanți a arătat că administrarea scorțișoarei a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică cu o medie de 6,2 mm Hg și, respectiv, 3,9 mm Hg.
  • Acest efect a fost mai puternic atunci când oamenii au luat scorțișoară în mod constant timp de 12 săptămâni 2. Scorțișoara este ușor de încorporat în dieta zilnică. Suplimentele concentrate de scorțișoară sunt o altă opțiune de încercat, potrivit doc.ro. 

Antihipertensive din natură: cardamom

  • Cardamonul este un condiment care provine din India. Un studiu mai vechi efectuat pe o perioadă de 12 săptămâni pe 20 de adulți care au fost nou diagnosticați cu hipertensiune arterială a constatat că administrarea a 3 grame de pudră de cardamom zilnic a redus semnificativ tensiunea arterială, scăzând-o aproape de limitele normale.

Studiile pe eprubetă și pe animale sugerează că acest condiment poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, acționând ca un blocant natural al canalelor de calciu și un diuretic.

Un diuretic este un compus care ajută la eliminarea acumulării de apă prin urinare. Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, cercetările în acest domeniu sunt încă destul de noi. Prin urmare, oamenii de știință trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a investiga în continuare efectele cardamomului la oameni.

Antihipertensive din natură: semințe de in

  • Semințele de in sunt bogate în acizi grași Omega-3, care au puterea de a reduce tensiunea arterială în mod semnificativ.
  • Ele te pot proteja de ateroscleroză, o maladie cardiovasculară cu puternice efecte, reducând nivelul colesterolului seric, îmbunătățind toleranța la glucoză și acționând ca un antioxidant.

 Antihipertensive din natură: usturoi

  • Usturoiul, acest condiment foarte aromat, poate face mai mult decât să dea gust mâncărurilor tale.
  • Usturoiul are capacitatea de a reduce tensiunea arterială, făcând că vasele tale de sânge să se relaxeze și să se dilate. Acest lucru permite sângelui să circule mai bine și astfel este redusă presiunea sângelui. Toate aceste proprietăți apar datorită compușilor cu sulf, cum ar fi alicina.

O revizuire a 12 studii efectuate pe peste 550 de persoane cu hipertensiune arterială a constatat că administrarea usturoiului a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică cu o medie de 8,3 mm Hg și, respectiv, 5,5 mm Hg. Această reducere a fost similară cu efectele medicamentelor pentru tensiunea arterială 3. În plus, proprietățile prebiotice ale usturoiului cresc bogăția și diversitatea microbiană intestinală.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel