Din cuprinsul articolului
Parcă ar fi venit o nouă epidemie. Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața în ultimele zile în Europa, arată un nou studiu științific realizat de cercetători britanici. Acești specialiști atrag atenția asupra efectelor devastatoare produse de canicula care au afectat recent Europa de Vest.
Potrivit unei analize rapide publicate miercuri, aproximativ 2.300 de persoane și-au pierdut viața în 12 orașe europene din cauza temperaturilor extreme înregistrate la finalul lunii iunie, anunta evz.ro.
Potrivit datelor publicate de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene, luna iunie 2025 a fost a treia cea mai caldă lună iunie la nivel global, după cele din 2024 și 2023. În Europa de Vest, a fost chiar cea mai călduroasă înregistrată vreodată. În multe zone, populația s-a confruntat cu un „stres termic extrem”, adică temperaturi resimțite de peste 38°C.
Canicula din Europa, parcă ar fi venit o nouă epidemie, impactul asupra populației este devastator
Studiul, coordonat de experți de la Imperial College London și London School of Hygiene and Tropical Medicine, a analizat impactul termic al celor 10 zile de caniculă care s-au încheiat pe 2 iulie. În această perioadă, regiuni întinse din Spania, Franța, Italia și Marea Britanie s-au confruntat cu temperaturi care au depășit pragul de 40°C, declanșând inclusiv incendii de vegetație.
Din cele 2.300 de decese estimate, aproximativ 1.500 sunt atribuite direct intensificării schimbărilor climatice, care au amplificat severitatea valului de căldură din vara aceasta.
Dr. Ben Clarke, cercetător la Imperial College, a subliniat că încălzirea globală a fost un factor determinant în agravarea fenomenului. „Fără influența schimbărilor climatice, acest val de căldură nu ar fi fost nici pe departe atât de periculos”, a declarat acesta.
Orașele europene sub efectul letal al caniculei. 12 metropole europene incluse în studiu
Cercetătorii au folosit modele epidemiologice validate și date istorice privind mortalitatea pentru a evalua efectele reale ale căldurii asupra sănătății publice. Studiul a inclus 12 metropole europene, aflate sub efectul letal al caniculei, printre care Madrid, Barcelona, Milano și Londra. Aici, temperaturile extreme au fost cu până la 4 grade Celsius mai ridicate decât în perioade similare din trecut.
O dificultate majoră identificată de autori este lipsa raportării oficiale a deceselor legate de caniculă. În multe țări, astfel de decese nu sunt înregistrate sau comunicate în mod sistematic, ceea ce face ca estimările rapide, realizate pe baza metodelor științifice, să fie esențiale în înțelegerea amplorii problemei.
Un alt studiu european publicat anterior a indicat că în vara anului 2022, până la 61.000 de persoane ar fi murit din cauza căldurii excesive, un semnal clar că măsurile actuale de protecție a populației sunt insuficiente în fața unei crize climatice tot mai agresive.