Sari la conținut

Cardiologi: În acest interval al zilei, corpul acumulează cel mai mult colesterol

colesterol rau
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
nivel ridicat de colesterol

Nivelurile excesive de colesterol – legătura cu bolile de inimă și tulburările cognitive

Nivelurile ridicate de colesterol sunt direct legate nu doar de afecțiunile cardiace, ci și de problemele de memorie și, pe termen lung, de dezvoltarea bolii Alzheimer. Există două tipuri principale de colesterol:

  • Lipoproteinele cu densitate mare („colesterolul bun”), responsabile pentru eliminarea colesterolului în exces și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

  • Lipoproteinele cu densitate mică și foarte mică („colesterolul rău”), care pot cauza probleme.

Când acumulează organismul cel mai mult colesterol?

Cardiologul Yuri Serebrianski explică faptul că „colesterolul rău” se depune pe pereții vaselor de sânge, „sigilând” microleziunile cauzate de hipertensiune arterială.

Astfel se formează plăci care îngustează lumenul vaselor și perturbă fluxul sanguin. Pe timpul nopții, când corpul se odihnește, ficatul produce colesterol într-un ritm mai activ, ceea ce face ca o cină grea și bogată în grăsimi să agraveze situația. Concentrația crescută de lipoproteine cu densitate mică crește riscul de demență senilă cu 21%. Depozitarea colesterolului afectează irigarea cu sânge a creierului, ochilor, inimii, rinichilor și altor organe. Mai mult, există riscuri de calculi pancreatici și dezvoltarea diabetului.

De ce crește nivelul colesterolului?

Deși problemele cu colesterolul apar din cauza mai multor factori, de la stres la consumul excesiv de alcool, alimentația joacă un rol esențial.

Așa cum remarcă și cardiologul Dr. Branislav Bogunovic, „colesterolul rău” crește în urma consumului excesiv de produse animale: carne (de vită, porc și, mai rar, pasăre), ouă, pește gras și fructe de mare, organe. Excesul acestora în dietă duce inevitabil la probleme vasculare, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, este important să se evite consumul excesiv de sare, grăsimi saturate și mesele luate târziu.

Ce să consumăm pentru a preveni creșterea colesterolului „rău”?

Experții recomandă înlocuirea produselor animale cu cele vegetale. Dietele bogate în legume, fructe, nuci, cereale integrale, surse vegetale de proteine (fasole, linte) și uleiuri vegetale ajută la reducerea riscurilor.

„Dieta trebuie să conțină mai multe produse vegetale și mai puține produse animale”, subliniază Dr. Bogunovic.

„Dacă bănuiți că aveți colesterol crescut, nu vă simțiți bine sau aveți simptome neobișnuite, consultați întotdeauna un medic”, adaugă specialistul.

Atenție!

Articolul nu înlocuiește o dietă echilibrată sau consultul medical! Informațiile oferite nu sunt destinate pentru autodiagnosticare sau automedicație! În cazul unor simptome specifice, consultați obligatoriu un medic!

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel