Din cuprinsul articolului
Un nou studiu arată că un indicator simplu poate ajuta la estimarea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare grave, afecțiuni care, din fericire, pot fi prevenite. Deși medicii au subliniat de mult timp legătura dintre obezitate și bolile de inimă, până acum accentul a fost pus mai ales pe indicele de masă corporală (IMC).
Însă cercetările recente arată că și un alt parametru, mult mai ușor de măsurat – circumferința taliei – oferă informații valoroase despre sănătatea inimii. Aceasta poate fi verificată rapid, în doar câteva secunde.
Este considerat un indicator mai precis al riscului, deoarece poate fi utilizat pentru a înțelege locația și volumul celor mai periculoase depozite de grăsime – grăsimea abdominală. Pe măsură ce se dezvoltă insuficiența cardiacă, inima își pierde capacitatea de a pompa sânge eficient. Acest lucru crește riscul de stop cardiac brusc, care provoacă moartea prematură. Insuficiența cardiacă este cel mai adesea recunoscută prin semne precum dificultăți de respirație, oboseală severă, amețeli și leșin.
Indicator mai fiabil al distribuției grăsimii corporale
Mai mult, oamenii se plâng adesea de umflături la nivelul gleznelor și picioarelor. În astfel de cazuri, medicii recomandă măsurarea raportului talie-înălțime, deoarece este considerat un indicator mai fiabil al distribuției grăsimii corporale. Și oricine poate testa acest lucru acasă. Iată cum – luați o ruletă și măsurați-vă circumferința taliei.
Numărul ar trebui să fie mai mic decât jumătate din numărul corespunzător înălțimii tale. Un raport talie-înălțime sănătos este considerat a fi între 0,4 și 0,49. S-a dovedit de mult timp că persoanele cu exces de grăsime în zona abdominală prezintă un risc mai mare decât altele de a dezvolta boli cardiovasculare, precum și diabet și accident vascular cerebral.
Riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă

Datele privind riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă la persoanele cu circumferințe mari ale taliei au fost prezentate de oamenii de știință după efectuarea unui studiu de 12 ani care a implicat 1.792 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 73 de ani. Participanții au fost selectați astfel încât să fie incluși un număr egal de persoane cu niveluri normale ale zahărului din sânge, prediabet și diabet.
Raportul mediu talie-înălțime a fost de 0,57, ceea ce este peste intervalul sănătos. 71% dintre participanții la studiu au fost bărbați. Pe întreaga perioadă de observație, 132 de persoane au dezvoltat insuficiență cardiacă, fie brusc, fie pe o perioadă de timp, ca formă cronică.
S-a constatat că persoanele cu un raport talie-înălțime mai mare aveau o probabilitate semnificativ mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă, indiferent de IMC-ul lor. Cei cu un raport talie-înălțime mediu de 0,65 sau mai mare aveau o probabilitate de aproape trei ori mai mare de a dezvolta boala.