Din cuprinsul articolului
Efectul spațiilor verzi asupra abilitățile cognitive ale copiilor a fost tema unui studiu realizat de Universitatea Illinois Urbana-Champaign. Acesta relevă că accesul la natură promovează sănătatea fizică și mentală, precum și dezvoltarea socială și emoțională a copiilor. Activitățile în aer liber influențează, de asemenea, dinamica familiei, reducând stresul și încurajând legăturile.
Cercetarea, publicată în revista Children, Youth and Environments, examinează modul în care spațiile verzi și structurile în aer liber din apropierea reședinței familiei interacționează cu alți factori din mediul familial pentru a influența funcționarea executivă (un proces cognitiv critic pentru adaptarea comportamentului) în prima copilărie.
Efectul spațiilor verzi asupra abilitățile cognitive ale copiilor
Studiul a utilizat date de la 435 de familii care au participat la proiectul STRONG Kids2, un studiu longitudinal asupra familiilor și copiilor din zona de vest a Statelor Unite. Cercetătorii au combinat acest set de date cu informații de pe Google Earth despre spațiile verzi și în aer liber, cum ar fi iarba, copacii, nisipul, terasele sau spațiile de depozitare în aer liber din apropierea reședinței familiei. Studiul a inclus familii din diferite tipuri de locuințe, inclusiv apartamente, case individuale și ferme, arată Medicalxpress.
Iwinski și colegii ei au descoperit că prezența copacilor, a unei nisipării sau a unui spațiu de depozitare în aer liber înainte de vârsta de 2 ani era asociată cu o funcție executivă rece mai bună (abilitatea de a controla atenția/comportamentul) la vârsta de 4 ani. Spațiul de depozitare în aer liber putea însemna prezența jucăriilor și jocurilor care promovează activitățile în aer liber. Locuirea într-o fermă și prezența unei zone de relaxare în aer liber erau asociate cu o funcție executivă caldă (o mai bună capacitate de reglare emoțională) mai bună la vârsta de 4 și, respectiv, 5 ani.
Nivelurile mai ridicate de spațiu verde erau corelate cu niveluri mai scăzute de haos în gospodărie, ceea ce indică faptul că activitățile în natură bazate pe familie pot fi reconfortante atât pentru copii, cât și pentru adulți. Un haos mai mare în gospodărie la vârste mai mici a dus de fapt la o funcție executivă mai bună la vârsta de 4 ani, posibil deoarece copiii dezvoltă reziliență și adaptabilitate, învățând să se regleze singuri într-un mediu haotic.
Rezultatele subliniază importanța asigurării accesului la spații verzi și a încurajării activităților în aer liber. Cercetările arată că copiii din familiile cu venituri mici sunt cei mai defavorizați din punct de vedere al naturii, astfel încât ar fi important să se implementeze politici care să ajute comunitățile defavorizate să aibă mai multe spații verzi și modalități de interacțiune disponibile. Părinții și educatorii pot, de asemenea, să încurajeze copiii să participe la activități în aer liber, discutând cu ei ce pot face și arătându-le ce înseamnă să fii în aer liber.