Sari la conținut

Divizia secretă a unei mari companii care vrea să vindece „toate bolile” intră în ultima fază de testare pe oameni

Imagine creată cu AI

Alphabet, compania-mamă a Google, intră pe un teritoriu până acum dominat de marile farmacii: dezvoltarea de medicamente. Divizia secretă Isomorphic Labs, creată în 2021 pe structura revoluționarului model AlphaFold, pornește primele studii clinice pe oameni, cu privire la molecule oncologice proiectate integral de inteligență artificială (A.I.).

Dacă planul reușește, odată cu testele pe voluntari, s-ar putea schimba radical medicina modernă.

De la AlphaFold la „vindecarea tuturor bolilor”

AlphaFold, lansat de DeepMind în 2020, a prezis cu precizie formele tridimensionale ale proteinelor, un pas considerat imposibil de experții în biologie moleculară. Această performanță i-a adus lui Demis Hassabis, cofondatorul și directorul general al DeepMind și Isomorphic Labs, un Premiu Nobel pentru Chimie în 2024, împreună cu doi colaboratori, pentru munca cu AlphaFold2.

Pornind de la această reușită, Isomorphic Labs a dezvoltat un nou motor de design molecular bazat pe A.I., capabil să genereze, în spațiul virtual, mii de molecule potențial terapeutice și să le optimizeze înainte de orice test în laborator. În mod tradițional, dezvoltarea unui medicament necesită 10–15 ani și peste un miliard de dolari, iar mai puțin de 10% dintre cele inițiate ajung pe piață. AlphaFold 3, noua versiune folosită de Isomorphic, promite să reducă drastic timpii și costurile.

Parteneriate de miliarde și finanțare record

Pentru a-și valida abordarea, laboratorul a semnat deja contracte cu doi giganți farmaceutici:

  • Novartis a investit 1,1 miliarde de dolari într-un parteneriat pe mai mulți ani.

  • Eli Lilly a alocat 500 de milioane de dolari pentru cercetare comună.

În martie 2025, Isomorphic Labs a anunțat o rundă de finanțare de 600 de milioane de dolari menită să acopere costurile studiilor clinice și dezvoltarea următoarei generații de A.I. pentru descoperirea de medicamente.

„Această finanțare accelerează proiectele de cancer și aduce un pas mai aproape misiunea de a vindeca, într-o zi, toate bolile cu ajutorul inteligenței artificiale”, au precizat în comun Demis Hassabis și Shona Whyte, director de operațiuni la Isomorphic Labs, într-un comunicat, citat de hotnews.ro.

Începe testarea pe oameni: speranțe și întrebări

Primele molecule vizate au acțiune antitumorală. Studiile preclinice pe culturi celulare și pe animale au confirmat selectivitatea și siguranța profilului. Următorul pas îl reprezintă faza I de testare pe voluntari umani, pentru a stabili siguranța și doza optimă.

Specialiști citați de Gizmodo atrag atenția asupra vitezei amețitoare a inovației:

  • Va putea reglementarea autorităților să țină pasul cu ritmul de dezvoltare?

  • Cum vor fi protejate datele pacienților și cine va răspunde în caz de reacții adverse?

  • Vor deveni aceste tratamente accesibile prin sistemele publice de sănătate sau vor rămâne rezervate celor cu posibilități financiare?

A.I. în medicină: o revoluție cu fațete multiple

Isomorphic Labs ridică câteva dileme majore. Între beneficiile potențiale — sondarea rapidă a zecilor de mii de molecule promițătoare și reducerea costurilor — și pericolele legate de lipsa de transparență, monopolizarea tratamentelor și prioritizarea profitului, societatea se pregătește pentru un nou echilibru între tehnologie și etică.

„Inteligența artificială poate elibera medicina de limitele încercărilor clasice, dar fără un cadru clar de responsabilitate, riscă să reproducă cele mai grave practici din industria tech: brevetări extinse, acces restricționat și profit peste sănătatea publică”, a comentat Dr. Elena Mogoș, bioeticist la Universitatea de Medicină Carol Davila.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel