Sari la conținut

Avertisment. Un medicament folosit de milioane crește riscul de demență cu până la 40%

dementa
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale dementei

Un tratament uzual pentru dureri lombare este pus sub semnul întrebării

Un medicament prescris frecvent pentru durerile cronice de spate, utilizat de milioane de oameni, ar putea fi legat de un risc crescut de dezvoltare a demenței cu până la 40%, potrivit unui nou studiu realizat în Statele Unite.

Este vorba despre gabapentin, comercializat sub denumirea de Neurontin, aprobat încă din anii ’90 în Marea Britanie pentru tratarea durerilor neuropatice și a epilepsiei.

Ce au descoperit cercetătorii americani

Studiul realizat de cercetători de la Universitatea Case Western Reserve din Ohio a analizat datele medicale a peste 26.000 de pacienți americani care au primit rețetă pentru gabapentin între 2004 și 2024.

Rezultatele au arătat că:

Pacienții care au primit cel puțin 6 rețete de gabapentin prezentau un risc cu 29% mai mare de a fi diagnosticați cu demență și un risc cu 85% mai mare de a dezvolta tulburări cognitive ușoare (MCI) în următorii 10 ani.

La pacienții care au primit 12 sau mai multe rețete, riscul de demență a crescut la 40%, iar cel de MCI la 65%.

Persoanele între 35 și 49 de ani prezentau un risc de demență dublu și un risc de MCI de trei ori mai mare, comparativ cu alte grupe de vârstă.

Totuși, riscul nu a crescut semnificativ la persoanele cu vârste între 18 și 34 de ani.

Asociație, nu cauzalitate

Autorii studiului au precizat clar că rezultatele nu demonstrează că gabapentin provoacă demență, ci doar că există o asociere.

„Rezultatele noastre indică o asociere între prescripțiile de gabapentin și apariția demenței sau a deficiențelor cognitive în decurs de 10 ani”, au scris cercetătorii în revista Regional Anesthesia & Pain Medicine.

Ei recomandă monitorizarea atentă a pacienților adulți care primesc tratament cu gabapentin, în special în cazul utilizării de lungă durată.

Ce spun experții independenți

Specialiști în neurologie și sănătate publică îndeamnă la prudență în interpretarea rezultatelor. Printre limitele studiului se numără:

Lipsa datelor privind doza exactă de gabapentin administrată;

Necunoașterea duratei tratamentului;

Faptul că toți participanții sufereau de dureri cronice, o condiție ce poate limita activitatea fizică, factor cunoscut de risc pentru demență.

„Acest studiu doar sugerează o asociere, nu o relație de cauzalitate. Persoanele care suferă de dureri cronice și au nevoie de gabapentin pot fi mai puțin active fizic, iar acest lucru ar putea explica în parte riscurile crescute observate”, a explicat prof. Tara Spires-Jones, de la Universitatea din Edinburgh.

„Oricine are întrebări despre medicamentele prescrise ar trebui să discute cu medicul curant, nu să oprească tratamentul pe cont propriu”, a adăugat Dr. Leah Mursaleen, cercetător principal la Alzheimer’s Research UK.

Situația gabapentin în Marea Britanie și SUA

În perioada 2023/2024, peste 799.000 de pacienți din Anglia au primit prescripții pentru gabapentin.

În SUA, se eliberează peste 8 milioane de rețete anual pentru acest medicament.

Pfizer, producătorul gabapentinului, este și compania din spatele vaccinului anti-COVID.

Contextul demenței în Europa și România

În prezent, în Marea Britanie sunt aproximativ 900.000 de persoane care trăiesc cu o formă de demență. Estimările Universității College London sugerează că până în 2045 numărul ar putea ajunge la 1,7 milioane – o creștere dramatică, de 40% față de prognoza precedentă.

În România, datele recente arată că zeci de mii de persoane sunt diagnosticate cu Alzheimer sau alte forme de demență, însă numărul real ar putea fi mult mai mare, din cauza subdiagnosticării.

Concluzii

Studiul aduce în prim-plan o posibilă legătură între gabapentin și riscul crescut de demență sau declin cognitiv. Deși este nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili o relație cauzală, experții recomandă precauție și monitorizare atentă pentru pacienții care urmează acest tratament.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel