Din cuprinsul articolului
Gabapentin, un medicament folosit de milioane de pacienți pentru controlul durerilor neuropatice, ar putea fi legat de apariția tulburărilor cognitive, inclusiv demență.
Dacă suferi de dureri cronice de spate – sau de alte forme de durere neurologică persistentă – este foarte posibil să ți se fi prescris gabapentin, măcar o dată. Deși mecanismul exact al medicamentului nu este complet înțeles, se pare că acesta blochează semnalele de durere către creier și reglează activitatea electrică cerebrală. Gabapentin este folosit și ca tratament împotriva convulsiilor și este considerat mai sigur decât opioidele, având un risc scăzut de dependență. Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că utilizarea sa pe termen lung poate ridica unele probleme.
Gabapentin crește cu 29% riscul de demență
Pentru a investiga legătura, cercetătorii de la Case Western Reserve University School of Medicine și Arizona State University au analizat datele oferite de TriNetX, o platformă digitală cu acces în timp real la informații medicale provenite de la 68 de organizații de sănătate din SUA.
Echipa a lucrat cu două grupuri, fiecare format din aproximativ 26.000 de pacienți: unul format din persoane cărora li s-a prescris gabapentin pentru durere lombară cronică, iar celălalt din persoane care nu au luat deloc acest medicament. Datele analizate au acoperit perioada 2004–2024.
După ajustarea în funcție de factori demografici, comorbidități și utilizarea altor analgezice, cercetătorii au descoperit că pacienții care au avut cel puțin șase rețete de gabapentin erau cu 29% mai predispuși să fie diagnosticați cu demență, și cu 85% mai predispuși să dezvolte MCI, în decurs de 10 ani de la apariția durerii.
Analizând datele pe grupe de vârstă, echipa a constatat că adulții cu vârste între 35 și 49 de ani aveau un risc dublu de demență și un risc triplu de afectare cognitivă ușoară, comparativ cu cei din aceeași grupă care nu au primit acest tratament.
În plus, riscul a crescut în funcție de durata tratamentului. Persoanele care au completat mai mult de 12 rețete au avut un risc cu 40% mai mare de a dezvolta demență și cu 65% mai mare de MCI, comparativ cu cei care au avut între 3 și 11 rețete.
Ce urmează?
Ca în orice studiu observațional, autorii atrag atenția că nu se poate vorbi de o legătură cauzală clară între gabapentin și demență. Cu toate acestea, amploarea și consistența datelor sugerează că e nevoie de prudență crescută în prescrierea și administrarea acestui medicament.
„Rezultatele noastre indică o asociere între rețetele de gabapentin și apariția demenței sau a declinului cognitiv în decurs de 10 ani”, afirmă cercetătorii.
„Mai mult, frecvența crescută a prescrierii gabapentinului a fost corelată cu o incidență mai mare a cazurilor de demență.”
„Concluziile susțin nevoia unei monitorizări atente a pacienților adulți tratați cu gabapentin, pentru a observa din timp eventuale semne de deteriorare cognitivă.”
Studiul a fost publicat în jurnalul Regional Anesthesia & Pain Medicine.
Sursa: BMJ Group