Din cuprinsul articolului
Bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate din lumea, provoacă mai multe decese decât cancerul de sân, mai multe decât accidentele rutiere sau boala Alzheimer. Dar chiar dacă ai mai auzit asta, s-ar putea să nu-ți vină să crezi că ți se poate întâmpla chiar ție un eveniment cardiac.
„Nu le spunem suficient femeilor despre riscul de afecțiuni cardiace, în plus, femeile sunt adesea ocupate să aibă grijă de ceilalți, iar simptomele nu sunt întotdeauna cele clasice despre care au auzit”, spune Dr. Martha Gulati, director asociat al Centrului pentru Sănătatea Inimii al Femeilor Barbra Streisand, la Cedars-Sinai Medical Center. „Asta face ca, uneori, femeile să nu se gândească măcar că ar putea fi vorba despre inimă.”
Rezultatul? Oportunități ratate de a salva vieți. Femeile au același risc de infarct ca bărbații, dar sunt de două ori mai predispuse să moară din această cauză.
„Preferăm să te evaluăm și să îți spunem «nu este infarct», decât să mori acasă de frică să nu deranjezi pe cineva”, spune Dr. Gulati. Iată ce poți face pentru a-ți îmbunătăți șansele de supraviețurire:
1. Cunoaște simptomele
În timpul unui infarct, trei sferturi dintre oameni (femei și bărbați) simt durere în piept, senzație de apăsare sau greutate. Dar femeile au deseori simptome suplimentare, cum ar fi:
-
greață
-
transpirații
-
stare generală de rău
-
oboseală extremă
Aceste semne atipice pot fi ușor confundate cu atacuri de panică, stres cronic sau insomnie.
„Infarctul este un mare imitator”, spune Dr. Harlan M. Krumholz, cardiolog și cercetător la Universitatea Yale, autorul unui studiu pe această temă.
Cercetările arată că 85% dintre femeile sub 55 de ani care au suferit infarct au avut alte simptome – oboseală neobișnuită, tulburări de somn, anxietate, slăbiciune sau durere în brațe – cu săptămâni sau luni înainte. Așadar, gândește-te la ce s-a întâmplat cu ceva timp în urmă și ai încredere în instinctul tău atunci când simți că „ceva nu e în regulă”, recomandă Dr. Krumholz.
2. Sună la 112
Dacă observi simptomele, acționează rapid. Un studiu a arătat că femeile apelează la serviciile de urgență în medie după o oră, comparativ cu 45 de minute în cazul bărbaților. Și fiecare minut contează.
După ce suni la 112, mestecă o aspirină, pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge până ajungi să primești îngrijiri adecvate, recomandă Dr. Dara Lee Lewis, cardiolog și codirector al Programului pentru Femei de la Lown Cardiovascular Center din Boston.
Dacă ești în interior, descui ușa în cazul în care leșini înainte de a veni ambulanța (deși este puțin probabil, e bine să fii pregătit(ă)).
Nu te gândi la cei care depind de tine – multe femei ezită să ceară ajutor din acest motiv. „Femeile încă poartă o povară disproporționată pentru îngrijirea părinților și a copiilor, iar acest lucru le afectează deciziile”, spune Dr. Krumholz. „Dar, cum ți se spune și în avion: pune întâi masca ta de oxigen, apoi pe a celorlalți.”
3. Nu conduce tu și nu lăsa pe altcineva să te ducă la spital
„Oamenii cred că e mai simplu să conducă ei înșiși,” spune Dr. Lewis. „Dar e ca o ruletă rusească.”
De ce? În primele 24 de ore după un infarct, există un risc mic, dar real, ca starea ta să se deterioreze brusc. Iar dacă se întâmplă asta, e mai bine să fii într-o ambulanță decât într-o mașină, explică ea.
„Ai nevoie să fii în grija profesioniștilor,” spune Dr. Lewis. Ambulanțele au adesea electrocardiografe (EKG) care pot detecta dacă suferi un infarct și au și medicamente pentru a te stabiliza în caz că te simți mai rău.
„Dacă ai un infarct, paramedicii pot anunța spitalul din timp și echipa medicală te poate duce direct în laboratorul de cateterism cardiac dacă este necesar,” adaugă Dr. Lewis. „Cu cât ajungi mai repede acolo și se desfundă artera, cu atât mai mari sunt șansele să eviți daune permanente la inimă.”
4. Fă-te auzit(ă) – clar și răspicat
Prejudecățile de gen îi împiedică uneori pe medici să recunoască infarctul la femei. Un studiu recent arată că femeile sub 55 de ani așteaptă în medie 95 de minute pentru tratament, față de 80 de minute în cazul bărbaților.
La spital, ar trebui să primești imediat un EKG (dacă nu ți s-a făcut deja) și o analiză de sânge pentru troponină, o enzimă care arată dacă mușchiul cardiac a suferit daune.
Dacă personalul medical ezită să ia în considerare că ai putea avea un infarct, Dr. Krumholz te sfătuiește: „Fii clar(ă) și ferm(ă) în privința simptomelor și temerilor tale. Nu te teme să pari pacientul incomod. Spune: «Cred că am un infarct și am nevoie de un EKG.»”
Nu minimiza simptomele, avertizează Dr. Lewis. „Luptă pentru tine așa cum ai face-o pentru o prietenă dragă sau o soră.”