Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință au descoperit că testele de sensibilitate vizuală pot prezice demența cu până la 12 ani înainte de diagnostic. Neurologii spun că este nevoie de mai multe studii înainte ca această metodă să fie folosită pentru diagnostic precoce.
Ochii sunt conectați direct la creier, ceea ce permite procesarea rapidă a tot ceea ce vedem. Dar această conexiune apropiată poate dezvălui și semne subtile ale demenței, oferind astfel posibilitatea unor intervenții timpurii.
Aceasta este concluzia principală a unui studiu publicat în revista Scientific Reports.
Totuși, schimbările vederii asociate cu demența sunt specifice și mai complexe decât simpla nevoie de ochelari noi. Iată ce a descoperit studiul — și ce ar trebui să știm.
Ce a scos la iveală studiul
Pentru acest studiu, cercetătorii au urmărit 8.623 de persoane sănătoase din Norfolk, Anglia, pe parcursul mai multor ani. La final, 537 dintre participanți au fost diagnosticați cu demență.
La începutul studiului, participanții au fost supuși unui test de sensibilitate vizuală, care măsoară viteza de procesare vizuală — adică timpul în care creierul analizează și interpretează un stimul vizual. Testul presupunea ca participanții să urmărească un ecran și să apese un buton imediat ce observau formarea unui triunghi în câmpul de puncte în mișcare.
Cercetătorii au constatat că persoanele care au fost diagnosticate ulterior cu demență — chiar și la 12 ani distanță — identificau formarea triunghiului mai lent decât cei care nu au dezvoltat boala.
„Combinarea testelor de procesare vizuală cu alte teste neuropsihologice ar putea îmbunătăți identificarea riscului de demență în viitor”, au scris cercetătorii în concluzia studiului.
Legătura dintre sensibilitatea vizuală și demență
Este important de precizat că nu este vorba de o problemă corectabilă cu ochelari. „Nu este ceva ce se rezolvă cu ochelari”, spune dr. Clifford Segil. „Este legat de memorie și de capacitatea de a reține.”
Există mai multe explicații posibile pentru legătura dintre scăderea sensibilității vizuale și dezvoltarea demenței. Una dintre teorii este că plăcile de amiloid (proteine care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer) pot afecta mai întâi regiunile creierului responsabile de vedere, înainte de a afecta memoria. Astfel, aceste modificări ar putea apărea mai devreme în testele vizuale.
Demența poate afecta și capacitatea de a distinge contrastele și nuanțele apropiate de culoare, potrivit cercetătorilor. Studii anterioare au arătat că persoanele cu demență întâmpină dificultăți în a ignora distragerile vizuale, ceea ce poate duce și la tulburări de mișcare a ochilor.
În esență, demența poate afecta mai multe aspecte ale vederii — iar aceste semne pot apărea înainte ca problemele de memorie să fie evidente.
Deocamdată, nu. „În general, ne uităm la semne de colesterol mare, diabet și hipertensiune, printre alte afecțiuni care pot agrava sau crește riscul de demență în timp”, explică dr. Bavand Youssefzadeh.
Totuși, el spune că testele de sensibilitate vizuală ar putea deveni mai frecvente în viitor, pe măsură ce apar mai multe studii. „Cred că este o zonă pe care o vom explora tot mai mult”, adaugă.
Alte semne ale demenței
Demența este de obicei asociată cu probleme de memorie, dar există mai multe tipuri de memorie afectate în moduri diferite, spune dr. Amit Sachdev. „Semnele timpurii ale demenței depind de tipul de memorie care este afectat mai întâi.”
Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire (NIA), simptomele comune ale demenței includ:
-
Pierderi de memorie, judecată slabă și confuzie
-
Dificultăți de vorbire, înțelegere sau exprimare, ori de citit și scris
-
Rătăcirea și dezorientarea în locuri familiare
-
Probleme în gestionarea banilor și plata facturilor
-
Repetarea frecventă a întrebărilor
-
Folosirea unor cuvinte neobișnuite pentru obiecte familiare
-
Întârzierea în realizarea sarcinilor zilnice obișnuite
-
Pierderea interesului față de activități normale
-
Halucinații, iluzii sau paranoia
-
Comportament impulsiv
-
Lipsa empatiei sau indiferență față de ceilalți
-
Probleme de echilibru și mers
Dr. Segil spune că, în practică, urmărește adesea dificultățile de a conduce sau problemele cu finanțele personale. „Când oamenii încep să se piardă pe drum, să primească amenzi sau să greșească în gestionarea banilor, acestea sunt semnale de alarmă”, afirmă el.
El consideră rezultatele studiului „interesante”, dar subliniază că este nevoie de mai multă cercetare pentru a înțelege cum poate fi folosită sensibilitatea vizuală pentru a ajuta pacienții. „Avem nevoie de mult mai multă muncă în această direcție”, spune el.