Sari la conținut

Totul despre alimentul care topește kilogramele: Este cel mai sățios

slabire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
slabire lenta

Totul despre alimentul care topește kilogramele: Experții în nutriție vin cu noi informații pentru cei care doresc să scape de kilogramele acumulate în plus. Alimentul care te poate ajuta să slăbești este considerat a fi numărul 1 în curele de slăbire.

Alimentele bogate în grăsimi bune sunt eficiente în curele de slăbire. Greșești dacă ești tentat să le scoți complet din alimentație atunci când vrei să dai jos kilograme. Experții sunt de altă părere. Tipul de grăsime contează — iar beneficiile merg mult dincolo de numărul de pe cântar.

„Nucile sunt alimente bogate în grăsimi și calorii, deci ai putea crede că îngrașă ușor. Dar realitatea e mai nuanțată”, spune Michelle Milgrim, nutriționist dietetician în New York.

Un studiu din 2021 arată că fiecare porție zilnică de nuci consumată în plus a fost asociată cu o scădere cu 3–5% a riscului de supraponderabilitate sau obezitate.

„Avem dovezi clare că nucile nu contribuie la creșterea în greutate și nici nu cresc riscul de obezitate”, adaugă Milgrim.

Cum e posibil?

migdale
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Răspunsul stă în sațietate, proteine, fibre și metabolism. Două nutriționiste explică, pentru Parade, de ce nucile sunt de fapt un aliat puternic în curele de slăbire – și care este campioana nucilor când vine vorba de scăderea în greutate.

Grăsimile bune din nuci ajută la slăbit și protejează inima
Deși nucile sunt bogate în calorii și grăsimi, nutriționiștii le recomandă chiar și persoanelor care vor să slăbească. „Grăsimile sunt un macronutrient esențial — corpul nostru are nevoie de grăsimi, la fel cum are nevoie de proteine și carbohidrați”, explică Julia Zumpano, nutriționist dietetician la Centrul de Nutriție Umană din cadrul Cleveland Clinic.

„Consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare și coronariene. Fiind bogate în grăsimi mono- și polinesaturate, în special acizi grași omega-3, nucile contribuie la îmbunătățirea profilului lipidic: reduc colesterolul LDL (colesterolul „rău”), trigliceridele și colesterolul total”, spune și nutriționista Milgram.

Pe de altă parte, Zumpano recomandă limitarea grăsimilor saturate și a celor trans: „Aceste tipuri de grăsimi pot duce la boli de inimă, acumulare în greutate, obezitate, hipertensiune și creșterea trigliceridelor”.

Cele mai bune nuci pentru slăbit

Dacă ești fan migdale, ai motive de bucurie: nutriționiștii sunt de acord că migdalele sunt printre cele mai potrivite pentru o dietă de slăbit. „Migdalele au cel mai ridicat conținut de proteine și fibre”, spune nutriționista Samantha Milgrim.

Alte beneficii ale migdalelor în contextul unei diete

  • Bogate în grăsimi bune
    Aproximativ 80% din grăsimea din migdale este mononesaturată, considerată sănătoasă pentru inimă și eficientă în controlul foamei.
  • Conținut scăzut de carbohidrați. Cu doar 3 grame de carbohidrați net per porție, migdalele sunt o gustare low-carb ideală, mai ales când carbohidrații provin deja din alte surse din alimentație.
  • Conțin L-arginină. Acest aminoacid susține arderea grăsimilor și poate stimula metabolismul.

Câte migdale sunt suficiente într-o zi?

Julia Zumpano, nutriționist la Cleveland Clinic, recomandă o porție zilnică de aproximativ 28 de grame de migdale — adică în jur de 23 de migdale întregi sau două linguri de unt de migdale natural. Este o cantitate suficientă pentru a beneficia de nutrienți, fără a exagera cu aportul caloric.

Samantha Milgrim subliniază și ea importanța controlului porției, mai ales dacă scopul este pierderea în greutate. Chiar dacă migdalele sunt sănătoase, introducerea lor în alimentație fără a ajusta consumul de calorii din alte surse poate duce la acumulare în greutate.

„Dacă adaugi migdale în dietă, ai grijă să le consumi în cantități moderate și să ții cont de aportul total de calorii din ziua respectivă”, recomandă Milgrim.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel