Din cuprinsul articolului
Tulburările hormonale pot duce la o serie de dezechilibre care afectează sănătatea generală la femei, atât în perioada fertilă, cât și la menopauză. Printre cele mai comune probleme care determină femeile să meargă la un specialist sunt: polipii uterini, mastopatia fibrochistică și simptomele asociate premenopauzei și menopauzei. Aceste afecțiuni pot fi gestionate eficient cu ajutorul unor soluții terapeutice moderne.
„Aproximativ 20% din polipii uterini pot degenera spre cancer endometrial și nu e puțin lucru. Aici e problema pe care noi trebuie să o preîntâmpinăm: să nu se ajungă la cancer de endometru“, subliniază dr. Carmen Negoescu Gândac, medic primar obstetrică-ginecologie, specializat și în ecografie mamară și ecografie 4D.
Dezechilibrele hormonale ale femeilor pot avea legătură cu predispoziția genetică, cu anumite afecțiuni, dar și cu alimentația și cu o varietate de factori de mediu dificil de controlat, este de părere medicul ginecolog Carmen Negoescu Gândac.
Ce sunt polipii uterini și cum se manifestă
Polipii uterini pot fi depistați la orice vârstă, dar sunt mai frecvenți la femeile cu vârste între 30 și 40 de ani, precum și în perimenopauză. „De obicei, pacientele, dacă e să se prezinte cu simptome, acestea sunt sângerări între menstruații, menstruații mai abundente, de durată mai lungă și mai dureroase sau infertilitate, nu reușesc să rămână însărcinate“, explică medicul ginecolog.
Polipii sunt excrescențe ale mucoasei uterine, iar principalele cauze ale apariției lor sunt dezechilibrele hormonale, în special raportul dezechilibrat între estrogen și progesteron. Pot fi de dimensiuni mici și, uneori, dispar spontan, dar în unele cazuri, pot crește și în volum, determinând simptome supărătoare și chiar complicații.
20% din polipi se pot transforma în cancer

Un aspect extrem de important este potențialul malign al polipilor uterini. „Aproximativ 20% din polipii uterini pot degenera spre cancer endometrial. Aici e problema pe care noi trebuie să o preîntâmpinăm: să nu se ajungă la cancer de endometru“, avertizează dr. Carmen Negoescu Gândac.
Extirparea polipilor permite analiza lor histopatologică, esențială pentru depistarea eventualelor celule atipice sau canceroase.
Rolul echilibrării hormonale în prevenția polipilor uterini
Dezechilibrul dintre estrogen și progesteron este o cauză majoră a polipilor. Reglarea hormonală, fie prin medicație cu progesteron, fie prin metode nehormonale cu efect progesteronic, poate ajuta la prevenirea recurenței polipilor.
„Există situații în care administrăm tratamente cu progesteron pentru a regla menstruația și pentru ca pacienta să rămână însărcinată. Dacă pacienta nu-și mai dorește copii, cea mai eficientă metodă de tratament este un dispozitiv intrauterin cu progesteron cu eliberare lentă, care previne apariția polipilor și a cancerului de endometru“, explică medicul.
Controalele regulate pot preveni complicațiile polipilor
Controalele ginecologice regulate joacă un rol crucial în prevenirea complicațiilor legate de polipii uterini. Depistarea lor precoce, prin intermediul ecografiei transvaginale, permite tratamente eficiente, reducând riscul transformării acestora în cancer.
„Polipii se transformă într-un interval de câțiva ani în cancer. Femeile trebuie să fie conștiente că, prin controale regulate, pot preveni apariția unor probleme grave“, concluzionează dr. Carmen Negoescu Gândac, potrivit hotnews.ro.