Sari la conținut

Anunț pentru femeile și bărbații născuți după 1975. Regula pentru toți care au împlinit 50 de ani

Sfaturi pentru cei de peste 50 de ani
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Sfat pentru cei de peste 50 de ani

Anunț pentru femeile și bărbații născuți după 1975. Vârsta de 50 de ani este un prag psihologic pentru femei și bărbați. Deși starea de sănătate nu mai este ca la 30 de ani, poți poți face față primelor probleme de sănătate care apar.

Potrivit medicilor, articulațiile se uzează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim – iar genunchii sunt adesea primii care resimt tensiunea pentru multe persoane de peste 50 de ani.

Prin urmare, menținerea unor genunchi puternici și fără durere este esențială pentru a rămâne mobili și independenți, fie că este vorba de accidentări anterioare, artrită sau pur și simplu de decenii de utilizare zilnică, potrivit independent.co.uk.

Așadar, iată câteva sfaturi susținute de experți pentru a vă ajuta să mențineți sănătatea genunchilor până la vârsta de 50 de ani și peste…

50 de ani
Foto: Freepik

1. Mențineți o greutate sănătoasă

„Sfatul principal pe care nimeni nu vrea să-l audă este că trebuie să te asiguri că ai o greutate normală”, spune Neil Bradbury, chirurg ortoped și specialist în genunchi la Spitalul Sulis din Bath.

2. Rămâi activ

Miscare fizică
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

„Este important să ne amintim că genunchiul face parte din corp și că organismul trebuie îngrijit”, spune Bradbury. „Așadar, toată lumea trebuie să facă suficientă mișcare în fiecare săptămână pentru a se menține sănătoasă. Mersul cu bicicleta sau înotul sunt deosebit de bune.”

3. Adaptați tipul de exerciții pe care le faceți

„Pe măsură ce îmbătrânim, tipul de exerciții pe care le facem ar putea trebui să se schimbe”, reflectă Bradbury. „Dacă vorbim despre o persoană care are peste 50 de ani și are genunchi normali, atunci, cu condiția să aibă o greutate normală, poate face aproape orice își dorește.”

„Totuși, dacă cineva are genunchii ușor dorți și este alergător, unul dintre lucrurile pe care le-am spus frecvent este că poate ar trebui să se gândească la ceva care să necesite mai puține greutăți, cum ar fi antrenamentul încrucișat, ciclismul sau înotul.”

„De asemenea, la sală, există anumite lucruri care sunt mai susceptibile să vă deranjeze genunchii. De exemplu, dacă aveți probleme cu rotula, stepperul este mai probabil să vă deranjeze genunchiul decât, de exemplu, o bicicletă.”

4. Întărește-ți mușchii

„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot face pe măsură ce îmbătrânesc este să-și mențină forța, deoarece mușchii ajută la susținerea articulației”, spune Bradbury. „Așadar, antrenamentul de forță și antrenamentul cu greutăți sunt bune în acest sens. Asta nu înseamnă să mergi la sală și să ridici greutăți uriașe, ci doar să faci câteva exerciții simple care să-ți mențină genunchii puternici în ceea ce privește puterea musculară.”

5. Purtați încălțăminte adecvată

„Asigură-te că ai încălțăminte confortabilă , care se potrivește bine”, subliniază Matt Harrison, responsabil cu fizioterapia la Homerton Healthcare Trust. „Încălțămintea oferă baza necesară pentru a oferi sprijin genunchiului.

„Dacă ești alergător, schimbă-ți pantofii în mod regulat și asigură-te că nu pierzi din moliciune pantofii respectivi”, spune Bradbury.

„Dacă faci mulți kilometri, trebuie să-ți schimbi pantofii la fiecare șase luni.”

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel