Din cuprinsul articolului
Specialiştii în boli infecţioase nu exclud posibilitatea existenţei unui focar de malarie cu transmitere locală în România, după confirmarea primului caz de boală fără istoric de călătorie din ultimii zeci de ani.
Este vorba de un bărbat de 69 de ani din Bucureşti, care nu a ieşit niciodată din ţară şi care a fost diagnosticat cu malarie după ce a ajuns la spital acuzând probleme digestive. Acesta este acum în stare stabilă şi ar putea fi externat în câteva zile. Potrivit experţilor, focare de malarie cu transmitere locală au fost înregistrate, în ultimii ani, în Grecia, Italia, Spania şi Franţa.
În România malaria a fost eradicată în anii ’60. De atunci şi până în prezent, au fost doar cazuri de pacienţi care au luat boala din străinătate. Primul pacient fără istoric de călătorie ridică acum multe semne de întrebare în rândul specialiştilor.
Specialist: „Este posibilă o transmitere locală a malariei”
„Noi considerăm că este posibilă o transmitere locală a malariei vectorială, ceea ce înseamnă transmitere prin țânțar local și nu să fie adusă în țară din tropice”, a explicat medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş, potrivit antena3.ro.
Pacientul din Bucureşti, diagnosticat cu malarie nu a călătorit niciodată în afara ţării şi din acest motiv medicii cred că ar putea fi vorba de un focar local. Între timp, specialiștii recomandă vigilență sporită și consult medical imediat în cazul apariției simptomelor specifice.
„Intervine și partea de marile mișcări populaționale, mari grupuri de oameni care migrează, în scop de muncă, în scop de refugiați și multe alte lucruri pe care le vedem că se întâmplă, și acești oameni pot fi infectați asimptomatic, la rândul lor, și să genereze chestiile astea fără să vrea. Deci, dacă există un rezervor mare de unde țânțarii se pot infecta, pot transmite mai departe”, a subliniat Florescu.

Potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, în prezent, în țara noastră circulă 11 specii de Anopheles care pot transmite malarie, însă riscul de a provoca boala este extrem de scăzut, având în vedere că sunt specii diferite față de cele care circulă în Africa sau Asia.
Bolile tropicale sunt deja o ameninţare pentru România
Malaria poate debuta cu febră, frisoane, greață, vărsături și dureri musculare, însă în cazurile severe se poate ajunge la icter, convulsii, comă și chiar la deces. Medicii atrag atenţia că bolile tropicale sunt deja o ameninţare pentru ţara noastră, iar invaziile de insecte sunt tot mai frecvente.
„Riscul vine din faptul că arealul acestor specii se extinde din cauza încălzirii globale, încât iată că ne confruntăm cu țânțarul tigru, pe care acum 20 și ceva de ani nu îl aveam.
Noi monitorizăm aproape continuu populațiile de insecte, în special cele care generează disconfort sau sunt vectori pentru diverse boli pentru oameni și animale”, a spus Alexandru Filip Vladimirescu, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
În ultimele săptămâni România s-a confruntat cu o invazie de fluturi, gărgăriţe şi lăcuste, însă acestea nu reprezintă un pricol pentru sănătate.
LISTA statelor cu risc de îmbolnăvire
Conform DSP, există state cu risc potenţial de răspândire internaţională a poliovirusurilor: Afganistan, Pakistan, Republica Democrată Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique; state cu detecţie de poliovirusuri cu/fără transmitere locală: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeş, Republica Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia şi Zimbabwe.