Sari la conținut

Interdicţie la utilizarea apei potabile la un spital important. Bacterie descoperită în urma analizelor!

Spital
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alertă! Din cauza unei bacterii periculoase, autorităţile sanitare au decis interzicerea folosirii apei potabile la un mare spital de provincie din România.

Astfel, Direcţia de Sănătate Publică Prahova anunţă că a instituit interdicţie privind consumul apei furnizate la Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti, după ce o analiză de rutină făcută pe o probă de apă a indicat prezenţa bacteriei Pseudomonas Aeruginosa.

Măsuri de precautie pentru pacienţi şi cadrele medicale

Întrucât bolnavii internaţi în această unitate sunt pacienţi cu sistemul imunitar slăbit, apa furnizată în sistem centralizat în spital va fi folosită doar ca apă menajeră, pentru evacuarea din toalete, anunţă instituţia.

DSP Prahova precizează că problema cu care se confruntă unitatea sanitară a fost constatată săptămâna trecută, iar printr-o adresă transmisă în 11 iulie 2025 către spital, a solicitat luarea mai multor măsuri de precautie în vederea eliminării riscurilor.

apa
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prima măsură constă în „avertizarea consumatorilor/utilizatorilor la risc – pacienti imunosupresaţi/imunocompromişi precum şi a aparţinătorilor acestora asupra neconformităţilor constatate pentru a nu folosi apa pentru băut, gătit, spălat pe dinţi, spălat”.

Potrivit News.ro, DSP informează că „apa va putea fi folosită doar pentru evacuarea apelor uzate fecaloid – menajere”. Instituţia a decis ca în spital să fie furnizată apă potabilă „din surse alternative autorizate sanitar”, iar cea livrată în sistem centralizat să fie retestată, probele urmând a fi prelevate şi din amonte şi din aval de capătul reţelei de distribuţie.

„Dacă apa este neconformă numai din punct de vedere microbiologic şi / sau al turbidităţii şi în lipsa unei surse alternative de apă potabilă, veţi recomanda fierberea apei (consum de apă fiartă 10 minute şi răcită)”, se arată în adresa transmisă de DSP către spital.

Instituţia a stabilit de asemenea „măsuri de remediere şi măsuri preventive de protecţie a sănătăţii consumatorilor”, măsuri care includ prevenirea stagnării apei în sistemul de distribuţie a apei potabile, schimbarea sitelor aeratoare de la nivelul robinetelor si dezinfecţia periodică a acestora; aplicarea corectă a procedurii de curăţare, spălare si dezinfecţie a chiuvetelor si robinetelor; dezinfecţia sistemelor de distribuţie a apei reci şi a apei calde cu biocide avizate sanitar; spălări regulate ale reţelei interioare.

Simptome ce apar la o persoană infectată cu Pseudomonas aeruginosa

Simptomele specifice depind de locul în care apare infecția cu bacilul piocianic. Infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa pot fi foarte agresive, în special cele la nivelul plămânilor sau al sângelui.

O infecție bacteriană a sângelui se numește bacteriemie și este una dintre cele mai severe infecții cauzate de Pseudomonas aeruginosa. Simptomele persoanei afectate pot include febră, frisoane, oboseală, dureri musculare și articulare. Bacteriemia poate duce, de asemenea, la tensiune arterială foarte scăzută, cunoscută sub numele de șoc hemodinamic, care poate duce la insuficiența organelor (inimă, rinichi, ficat).

În caz de pneumonie, persoana afectată se confruntă cu frisoane, febră, tuse cu sau fără producție de spută și respirație îngreunată.

Când bacteria Pseudomonas aeruginosa infectează pielea, rezultatul este de obicei foliculita, care vine cu simptome precum o roșeață a pielii, formarea unor abcese în piele și a unor leziuni cutanate.

Bacilul piocianic poate cauza uneori infecție a canalului auditiv extern și poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de „urechea înotătorului”. Simptomele pot include o umflătură, durere de ureche, mâncărime și secreții în interiorul urechii, precum și dificultăți de auz.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel