Sari la conținut

Se schimbă banii. Reguli armonizate pentru întreaga zonă euro

euro
Foto: pixabay
se schimba banii

Se schimbă banii. Reguli armonizate pentru întreaga zonă euro digital, o formă electronică a monedei euro, emisă și garantată de Banca Centrală Europeană (BCE). Funcționa ca un echivalent digital al numerarului (bancnote și monede), dar disponibil în format electronic.

În acest moment, Euro digital se află într-un stadiu avansat de pregătire, conform unui raport de progres publicat de Banca Centrală Europeană (BCE).

Euro digital
Sursă foto: Dreamstime

Proiect de monedă digitală

Proiectul de monedă digitală aflat sub coordonarea Băncii Centrale Europene,  Euro digital,  lansată oficial la 1 noiembrie 2023, înaintează printr-o fază de pregătire intensă. BCE a făcut public al treilea raport de progres.  Programul evidențiază contribuțiile experților din industrie, ale consumatorilor și comercianților în definirea regulilor și testarea noilor funcționalități.

Euro digital se află în centrul procesului de elaborare a unui cadru de reglementare comun, menit să unifice plățile digitale în toate statele membre. BCE a lucrat intens la redactarea schemei de reguli, bazându-se pe opiniile primite din partea Grupului de Dezvoltare a Regulamentului.

Acesta reunește actori relevanți din sectorul plăților de retail din Europa. Totodată, contribuțiile provenite din activitatea echipelor tehnice ale BCE, care implică aproximativ 50 de specialiști din peste 30 de organizații, au îmbunătățit în mod semnificativ conținutul propunerii.

Euro digita, proces riguros de testare

Euro digital este supus unui proces riguros de testare, prin intermediul unei platforme de inovare la care participă circa 70 de entități din sectorul financiar. Acestea explorează caracteristici precum plățile condiționate și alte idei privind integrarea monedei digitale în infrastructura existentă.

BCE derulează cercetări calitative

În paralel, BCE derulează cercetări calitative pentru a înțelege nevoile utilizatorilor finali, incluzând comercianți mici, consumatori vulnerabili și grupuri slab reprezentate.

Aceste activități se desfășoară prin interviuri, grupuri de discuție și colaborări cu organizații de protecție a consumatorilor. Scopul declarat este ca designul final al monedei digitale să reflecte o abordare incluzivă și ușor accesibilă. Rezultatele vor fi făcute publice în al treilea trimestru al anului 2025, potrivit Capital.

De ce se introduce euro digital

  • Adaptare la era digitală: Tot mai multe plăți sunt digitale, iar BCE vrea să ofere o alternativă sigură, controlată public.
  • Reducerea dependenței de sisteme private de plată (ex: Visa, Mastercard, PayPal)
  • Creșterea rezilienței financiare, în fața amenințărilor cibernetice sau a crizelor.
  • Eventuală concurență cu criptomonedele (cum ar fi stablecoin-urile sau moneda digitală a Chinei – yuanul digital)
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel