Sari la conținut

Miopia la copii – semnele care trebuie să atragă atenţia părinţilor

Sursă foto: freepik

Din cuprinsul articolului

Medicii atrag atenţia că părinţii trebuie să-şi ducă de urgenţă copiii la oftalmolog dacă aceştia suferă de miopie, o afecţiune greu de detectat în primii ani de viaţă ai celor mici.

Dr. Lorena Cioracsim, specialist oftalmolog susţine că boala are o componentă genetică. Medicul a explicat care sunt semnele care trebuie să atragă atenţia părinţilor că ai lor copii au o problemă de vedere.

Copiii pot suferi de miopie din cauza utilizării excesive a ecranelor gadgeturilor, însă există şi cauze genetice ale miopiei. Statisticile indică faptul că, dacă un părinte este miop, riscul pentru copil de a dezvolta miopie este de aproximativ de 33%, iar dacă ambii părinţi sunt miopi, riscul ca şi copilul să sufere de miopie creşte până la 60%.

”Da, şi componenta genetică este una foarte importantă. Ăsta e motivul pentru care tocmai părinţii care au miopie ar trebui să-şi aducă copiii la control mult mai devreme”, a declarat, joi seară, la Medika Tv, Lorena Cioracsim, specialist oftalmolog.

Când trebuie dus copilul la control?

Ea a explicat şi când trebuie dus un copil la oftalmolog. ”În principiu, pentru orice copil ar trebui făcut un control în primul an de viaţă ca să avem o formă de screening să ştim despre ce vorbim şi, ulterior, în funcţie de cum arată lucrurile la acel moment, medicul oftalmolog ştie să recomande controale mai frecvente sau la distanţe mai mari. Dar, cu atât mai mult la părinţii care sunt cu miopie, ar trebui să fie atenţi încă din primele ani de viaţă ai copilului la lucrul acesta”, a adăugat medicul.

Dr. Lorena Cioracsim a menţionat şi care sunt simptomele la care părinţii trebuie să fie atenţi în ceea ce priveşte miopia. ”Copiii acuză faptul că nu mai văd la tablă, au tendinţa să strângă din ochi, au tendinţa să se apropie foarte mult de lucruri ca să le vadă şi astea sunt cele care atrag atenţia, sau unii dintre ei chiar se freacă la ochi ca să încerce să îşi clarifice imaginea. Deci sunt câteva semne care ne dau de înţeles că este o problemă”, a arătat Lorena Cioracsim.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel