Din cuprinsul articolului
Alertă medicală în România: Boala mortală se răspândește înfiorător de repede Până în acest moment, au fost confirmate mai multe focare în două județe. Autoritățile trag un semnal de alarmă, după ce un om și-a pierdut viața din cauza acestui virus.
Noi cazuri de rabie au fost confirmate atât în județul Iași, acolo unde un bărbat a murit după ce a fost mușcat de un câine fără stăpân, dar și în județul Cluj. În județul Iași au fost raportate 20 de focare, potrivit autorităților locale citate de Știrile Pro Tv.
Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Iași spune că numărul cazurilor crește de la o săptămână la alta. Inițial, virusul rabic a fost confirmat la vulpi, vaci, iar acum a apărut inclusiv la căprioare, spune Gabriel Ciobanu.
Situația este cauzată de migrația animalelor din Ucraina în România, cele mai multe cazuri fiind confirmate în zonele de frontieră cu Ucraina. În contextul războiului izbucnit pe teritoriul ucrainean, autoritățile nu din țara vecină au blocat vaccinarea la animalele sălbatice.
Cele mai multe cazuri de rabie
Astfel, boala a început să se răspândească inclusiv în România. Autoritățile sunt în alertă și spun că nu s-au mai confruntat cu o asemenea situație din 2012.
De asemenea, cazuri de rabie la animale au fost semnalate și în județul Cluj. Drept urmare, Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj a emis o informare, după ce ANSVSA a tras un semnal de alarmă.
Ce trebuie să faci?

Dacă sunteți mușcat sau zgâriat de un animale, indicat este să spălați rana, cât mai repede, cu apă și săpun, iar apoi să vă prezentați la medic. Totodată, cei care au animale în gospodării, inclusiv câini sau pisici, trebuie să le vaccineze anual antirabic.
„Observați comportamentele anormale la animale: agresivitate, salivare excesivă, frică de apă, paralizie – și anunțați imediat medicul veterinar.
Evitați contactul direct cu saliva animalelor posibil infectate. În caz de zgârieturi sau mușcături, spălați rana imediat cu apă și săpun și solicitați îngrijire medicală de urgență.
Raportați orice caz suspect către autoritățile sanitar-veterinare”, sunt câteva dintre recomandările DSP Cluj.