Sari la conținut

TOP 5 cele mai bune băuturi recomandate pe caniculă. Deshidratarea, principalul pericol

caniculă
Sursă foto: Smile FM

În zilele cu temperaturi caniculare, epuizarea termică și riscul de insolație sunt principalele pericole reale. Medicii atrag atenţie că este exprem de importantă hidratarea corectă şi o alimentaţie adaptată nevoilor organismului, fără grăsimi, sare şi zaharuri în exces.

În condiţii de vreme extremă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță și unităților de primiri urgențe activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare.

ambulanta
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

MS solicită serviciilor de ambulanță alertarea echipajelor și suplimentarea acestora acolo unde numărul solicitărilor este în creștere și direcțiilor de sănătate publică, verificarea condițiilor de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare, inclusiv a stocurilor de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, și a resurselor umane.

Direcțiile de sănătate vor colabora cu autoritățile locale pentru amenajarea punctelor de asistență a populației în caz de nevoie. „Ascultați sfaturile medicilor și evitați expunerea prelungită la soare, deshidratarea și activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie”, recomandă MS.

Deshidratarea, principalul pericol indus de caniculă

Deshidratare agravata prin efect diuretic, pierdere de electroliți, absorbție redusă a apei.

Complicații grave:

  • oboseală severă
  • călduri excesive
  • amețeli
  • insuficiență renală
  • crampe musculare
  • risc de insolație sau heat stroke (accident termic)

Grupuri cu risc mai mare: copii, vârstnici, persoane cu boli cronice, și sportivii sau lucrătorii la soare

1. Apă plată sau minerală

Este cea mai eficientă soluție pentru hidratare. Dacă vă întrebaţi cum să calculați corect câtă apă trebuie să beți pentru a vă simți bine, medicii au un răspuns: trebuie să se respecte norma de 30 ml pe kilogram de greutate. Adică, dacă ai o greutate de 60 de kilograme, atunci ar trebui să bei aproximativ 2 litri de apă.

Mai exact, specialiştii recomandă consum frecvent, câte un pahar (aproximativ  250 ml) la fiecare 15 – 20 minute, adică ~1 litru/oră în condiții de căldură intensă.

2. Apă infuzată cu fructe sau limonade

Casă energizantă fără riscuri: feliuțe de lămâie, castravete, mentă sau fructe de pădure în apă rece, oferă un gust plăcut fără zaharuri artificiale

3. Ceaiuri de plante

Menta, hibiscus sau mușețel se infuzează, apoi se răcesc: nu conțin cofeină și pot fi revigorante în caniculă

plante
sursa foto pixabay

4. Laptele cu conținut scăzut de grăsime

Un fluid nutritiv, ajută la rehidratare și oferă proteine și minerale. În consum moderat poate fi acceptat chiar și la temperaturi ridicate

5. Sucuri/ape naturale din fructe

Pepene roșu, castravete, ananas sau căpșuni pot fi transformate în băuturi naturale fără zahăr suplimentar, contribuie la hidratare prin apă și minerale naturale.

Recomandările medicilor

Medicii subliniază importanța unor măsuri simple, dar esențiale: evitarea expunerii directe la soare în timpul orelor de vârf (10-16), hidratarea cu 2-2,5 litri de apă pe zi, îmbrăcămintea din materiale naturale, consumul de fructe și legume bogate în apă și electroliți, precum și menținerea unei temperaturi constante în locuințe.

Simptome precum dureri de cap persistente, amețeli, uscăciune severă a gurii, oboseală extremă, febră sau pierderea cunoștinței necesită asistență medicală imediată.

  • Folosiți îmbrăcăminte ușoară, lejeră și amplă,din fibre naturale, pe cât posibil de culori deschise, purtați pălării de soare și ochelari de protecţie solară atunci când faceţi deplasări în exterior.
  • Reduceți temperatura corpului prin efectuarea de duşuri sau îmbăiere cu apă răcoritoare.
  • Udați pielea folosind un prosop umed, spray sau îmbrăcăminte udă ușoară.
  • Beți apă în mod regulat, fără a aştepta să apară senzaţia de sete pentru a vă hidrata adecvat (1 cană de apă pe oră și cel puțin 2-3 litri pe zi).
  • Evitați expunerea directă la soare în orele de vârf, căutați umbră sau rămâneți în casă. Umbra poate reduce căldura cu mai mult de 10 °C.
  • Protejați sugarii și copiii. Nu acoperiți niciodată un cărucior pentru copii cu țesătură uscată – acest lucru crește temperatura în interiorul căruciorului.
  • Evitați consumului de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  • Evitați băuturile care au conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola, energizante) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase).
  • Evitați alimentele fierbinţi şi pe cele greu digerabile.
  • Creşteți consumul de legume şi fructe proaspete cu un conținut ridicat de apă, precum, castraveţii și roşiile, pepenele galben, pepenele roşu, prunele.
  • Nu lăsați niciodată copiii sau animale în vehicule parcate pentru o perioadă de timp, deoarece temperaturile pot deveni rapid periculos de ridicate.
  • Urmați instrucțiunile pentru menținerea rece a locuinței pentru a menține o temperatură interioară sigură.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel