Din cuprinsul articolului
Nediagnosticată la timp şi netratată, hipertensiunea arterială poate pune în pericol sănătatea, putând provoca boli grave de inimă sau un AVC. Un nou studiu a dezvăluit că un anumit tip de suc ar putea să reducă tensiunea arterială la persoanele în vârstă.
Cercetarea publicată în revista Free Radical Biology and Medicine a scos în evidență beneficiile sucului de sfeclă roșie, care are un conținut ridicat de nitrați alimentari.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Exeter au descoperit că, la participanții mai în vârstă, s-a observat o reducere semnificativă a bacteriilor comune cunoscute ca fiind cauzatoare de infecții, alături de o creștere a bacteriilor benefice pentru sănătate.
Beneficiile alimentelor bogate în nitrați
În plus, specialiștii au observat o scădere a tensiunii arteriale la persoanele în vârstă după ce au consumat suc de sfeclă bogat în nitrați timp de doar 2 săptămâni, relatează publicația Surrey Live.

„Acest studiu arată că alimentele bogate în nitrați modifică microbiomul oral într-un mod care ar putea duce la reducerea inflamației, precum și la scăderea tensiunii arteriale la persoanele în vârstă”, a precizat profesorul Andy Jones de la Universitatea din Exeter.
Studiul menționează că: „Sucul de sfeclă roșie conține în mod natural substanțe fitochimice, inclusiv betacianine, polifenoli și flavonoide, care pot favoriza reducerea nitriților”.

În sprijinul acestei afirmații, British Heart Foundation (BHF) notează că s-a constatat că acest conținut ridicat de nitrați naturali din sucul de sfeclă roșie scade semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune, potrivit sursei citate de adevarul.ro.
„Pacienții cu hipertensiune arterială care au consumat 250 ml de suc de sfeclă roșie pe zi au înregistrat niveluri ale tensiunii arteriale în limite «normale» la sfârșitul studiului”, a dezvăluit British Heart Foundation. Experții au adăugat că nitrații se găsesc în cantități mari și în alte alimente, cum ar fi legumele cu frunze verzi, precum varza.
Factori de risc pentru hipertensiunea arterială
Dieta proastă, lipsa exercițiilor fizice și anumiți factori ai stilului de viață pot afecta tiparul tensiunii arteriale, inclusiv:
- Munca în ture de noapte
- Excesul de greutate sau obezitate
- Stres și anxietate
- Apnee obstructivă de somn
- Boala de rinichi
- Boala tiroidiană
Clasificarea tensiunii arteriale:
- Normală: sub 120/80 mmHg
- Hipertensiune ușoară: 121-139/81-89 mmHg
- Hipertensiune moderată: 140-159/90-99 mmHg
- Hipertensiune severă: peste 160/100 mmHg