Sari la conținut

REMEDII NATURALE. Această băutură reduce tensiunea arterială în doar 2 săptămâni

tensiunea arteriala
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Băutura care reduce tensiunea arterială în mod natural

Nediagnosticată la timp şi netratată, hipertensiunea arterială poate pune în pericol sănătatea, putând provoca boli grave de inimă sau un AVC. Un nou studiu a dezvăluit că un anumit tip de suc ar putea să reducă tensiunea arterială la persoanele în vârstă.

Cercetarea publicată în revista Free Radical Biology and Medicine a scos în evidență beneficiile sucului de sfeclă roșie, care are un conținut ridicat de nitrați alimentari.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Exeter au descoperit că, la participanții mai în vârstă, s-a observat o reducere semnificativă a bacteriilor comune cunoscute ca fiind cauzatoare de infecții, alături de o creștere a bacteriilor benefice pentru sănătate.

Beneficiile alimentelor bogate în nitrați

În plus, specialiștii au observat o scădere a tensiunii arteriale la persoanele în vârstă după ce au consumat suc de sfeclă bogat în nitrați timp de doar 2 săptămâni, relatează publicația Surrey Live.

tensiune arteriala
Sursă foto: Getty Images

„Acest studiu arată că alimentele bogate în nitrați modifică microbiomul oral într-un mod care ar putea duce la reducerea inflamației, precum și la scăderea tensiunii arteriale la persoanele în vârstă”, a precizat profesorul Andy Jones de la Universitatea din Exeter.

Studiul menționează că: „Sucul de sfeclă roșie conține în mod natural substanțe fitochimice, inclusiv betacianine, polifenoli și flavonoide, care pot favoriza reducerea nitriților”.

sfecla roșie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În sprijinul acestei afirmații, British Heart Foundation (BHF) notează că s-a constatat că acest conținut ridicat de nitrați naturali din sucul de sfeclă roșie scade semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune, potrivit sursei citate de adevarul.ro.

„Pacienții cu hipertensiune arterială care au consumat 250 ml de suc de sfeclă roșie pe zi au înregistrat niveluri ale tensiunii arteriale în limite «normale» la sfârșitul studiului”, a dezvăluit British Heart Foundation. Experții au adăugat că nitrații se găsesc în cantități mari și în alte alimente, cum ar fi legumele cu frunze verzi, precum varza.

Factori de risc pentru hipertensiunea arterială

Dieta proastă, lipsa exercițiilor fizice și anumiți factori ai stilului de viață pot afecta tiparul tensiunii arteriale, inclusiv:

  • Munca în ture de noapte
  • Excesul de greutate sau obezitate
  • Stres și anxietate
  • Apnee obstructivă de somn
  • Boala de rinichi
  • Boala tiroidiană

Clasificarea tensiunii arteriale:

  • Normală: sub 120/80 mmHg
  • Hipertensiune ușoară: 121-139/81-89 mmHg
  • Hipertensiune moderată: 140-159/90-99 mmHg
  • Hipertensiune severă: peste 160/100 mmHg
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel