Sari la conținut

STUDIU. Dietele vegetariene pot reduce riscul de cancer cu până la 45%

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii de ştiinţă continuă să descopere asocieri puternice între dietele bogate în fructe și legume și riscurile reduse de boli cronice grave, precum cancerul.

Un nou studiu publicat în revista Jurnalul American de Nutriție Clinică se adaugă acum dovezilor tot mai numeroase că veganismul și vegetarianismul reduc riscul apariției anumitor tipuri de boli oncologice.

„Acestea sunt probabil cele mai solide dovezi despre legătura directă dintre alimentaţie şi riscul pentru diferite tipuri de cancer precum cel de stomac și limfom”, spune autorul principal al studiului, Gary Fraser, epidemiolog la Universitatea Loma Linda din SUA.

Fraser și colegii săi au comparat datele medicale de la apeoape 80.000 de persoane care au trăit în SUA și Canada între anii 2002 și 2007. Inițial fără cancer, un procent dintre indivizi au contractat diverse forme ale bolii, conform rapoartelor de urmărire colectate până în 2015.

Risc cu 12% mai scăzut pentru toate tipurile de cancer

S-a constatat că vegetarienii au avut o probabilitate cu 45% mai mică de a dezvolta cancer la stomac în perioada studiată și o probabilitate cu 25% mai mică de a avea limfoame. Riscul general redus pentru toate tipurile de cancer a fost de 12%.

„Aceste date indică un risc mai mic la vegetarieni pentru toate tipurile de cancer combinate, precum și pentru tipurile de cancer cu frecvență medie ca grup”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei


Sistemul gastrointestinal, cel mai afectat 

Este logic ca cele mai clare impacturi să fie observate la nivelul sistemului gastrointestinal, explică cercetătorii, potrivit sursei citate de sciencealert.com. „Aceste organe din aparatul digestiv intră în contact direct cu alimentele și produșii lor de descompunere în timpul digestiei, precum și cu alți metaboliți derivați care sunt furnizați prin acțiunile bacteriilor intestinale”, argumentează dr. Fraser.

„Mâncărurile procesate sunt acceptate ca factori de risc pentru ambele tipuri de cancer, iar pentru cancerul de stomac, un consum mai mare de fructe (în special citrice), pește și carne la grătar, precum și de legume, oferă o anmită doză de protecție.”

Dieta nu părea însă să ofere nicio protecție împotriva altor tipuri de cancer, inclusiv a celor care afectează tractul urinar sau sistemul nervos, notează Fraser.

„Ar putea fi, de asemenea, o indicație pentru alte câteva tipuri de cancer – cum ar fi cel pulmonar, ovarian și pancreatic”, explică Fraser. „Dovezile din acest studiu au sugerat un risc mai mic la vegetarieni, dar nu au atins standardul necesar pentru a trage o concluzie clară în aceată privinţă”.

Oamenii de ştiinţă atrag însă atenţia că este foarte posibil ca cei care aleg să evite produsele de origine animală să fie mai predispuși să ia și alte decizii care au un impact pozitiv asupra sănătății, cum ar fi să facă mai multă mișcare, ceea ce este, de asemenea, asociat cu rezultate mai bune în ceea ce privește prevenţia cancerului.

În plus, este important să rețineți că exagerarea cu orice dietă poate duce și ea la probleme de sănătate. Dietele vegetariene pot provoca deficiențe nutriționale dacă nu sunt urmate corect, sub îndrumarea unui nutriţionist. Mai mult, vegetarianismul poate fi extrem de dificil de urmat de persoanele cu carenţe nutriţionale şi boli asociate. 

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel