Din cuprinsul articolului
Dacă vrei o alternativă sănătoasă și nutritivă la carnea roșie, halibutul bogat în proteine, vitamine și omega-3 poate fi alegerea perfectă pentru dieta ta.
De ce halibutul este mai sănătos decât carnea de vită
Halibutul se găsește în Atlantic, Marea Nordului, vestul Mării Baltice și Marea Mediterană. Carnea sa fină, suculentă și cu textură delicată este nu doar gustoasă, ci și extrem de sănătoasă. Conform WebMd, 100 g de halibut conțin până la 18 g de proteine de înaltă calitate, ușor digerabile, fiind o alternativă excelentă la carnea roșie.
Vitamine și minerale esențiale
Halibutul furnizează vitaminele B, care susțin funcționarea sistemului nervos, și vitamina D, care întărește imunitatea. 100 g de pește pot asigura până la 160% din doza zilnică recomandată de vitamina D și 55% din necesarul zilnic de seleniu. Spre deosebire de multe alte tipuri de pește, halibutul nu acumulează mercur, fiind sigur pentru consumul copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează. De asemenea, cauzează rar reacții alergice, fiind potrivit și pentru persoanele cu sensibilități alimentare.
Beneficii pentru inimă și vedere
Halibutul este bogat în acizi grași omega-3, care contribuie la reducerea colesterolului „rău”, stabilizează ritmul cardiac și tensiunea arterială și previn formarea cheagurilor de sânge și a plăcilor de colesterol. De asemenea, conținutul de iod și potasiu susține buna funcționare a glandei tiroide și echilibrul hidric și electrolitic al organismului. Combinarea omega-3 cu vitamina A sprijină sănătatea ochilor și este recomandată persoanelor care obosesc frecvent vizual, cum sunt studenții, angajații de birou sau cititorii pasionați.
Halibutul este un pește nutritiv, accesibil și sănătos, oferind proteine de calitate, vitamine, minerale și omega-3, fără riscurile asociate altor tipuri de pește sau carne roșie. Introducerea sa în dietă poate sprijini inima, creierul, sistemul nervos, imunitatea și sănătatea ochilor, fiind o alegere excelentă pentru o alimentație echilibrată.