Din cuprinsul articolului
O cină echilibrată favorizează digestia și permite un somn mai odihnitor. O cină prea bogată, grasă sau însoțită de alcool, eliberează substanțe excitante, necesită multă energie pentru digestie și împiedică somnul.
Cina nu trebuie neglijată

Reamintim că noaptea, corpul intră în pauză. Dacă continuă să consume energie, masa de seară necesită aproximativ un sfert din aportul caloric pe 24 de ore. Nu trebuie însă să o neglijăm și să dăm stomacului ceva de digerat. Dacă vă culcați pe stomacul gol, riscați să vă treziți la 3 dimineața cu o poftă de mâncare sau să provocați o stare de rău a doua zi.
Un nou studiu realizat de OpinionWay pentru HelloFresh relevă că ritualul mesei de seară dispare. Aproape un părinte din trei constată că, în ultimii zece ani, timpul petrecut la masă a scăzut iremediabil (cu aproximativ cincisprezece minute în medie).
Mulți părinți regretă că nu nu mai iau masa în fiecare seară împreună cu toți membrii familiei. Motivele invocate: programul de lucru prelungit, temele copiilor, activitățile extrașcolare sau ieșirile cu prietenii.
Mai mult, părinții spun că cina este perturbată de„ efectul telefoanelor mobile, al rețelelor sociale și al jocurilor online. Aceste lucruri nu mai permite familiei să poarte discuții despre ce s-a întâmplat în timpul zilei și despre dificultățile copiilor”, spune un părinte.
Sandrine, la rândul ei, a încetat să mai pregătească cina: „Ne-am dat seama că mâncam din obișnuință, nu din necesitate”.
Dr. Bilic recomandă masa de seară. Medicul nutriţionist a explicat la Sinteza Zilei de ce masa de seară este o recompensă binemeritată.
Medicii explică din ce ar trebui să fie compusă cina ideală:

Şerban Damian, nutriţionist sportiv: „O farfurie bună pentru masa de seară ar conţine legume, dacă e posibil să fie crude, şi o sursă de proteină, nu într-o cantitate mare, poate să fie o bucată de pește, brânză sau altfel de carne”.
Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Nu ar trebui să mâncăm pâine sau paste făinoase sau alte produse de cereale, în niciun caz cereale rafinate, în niciun caz dulciuri rafinate. Fructe: ar trebui să le evităm pe cele dulci, putem să mâncăm un măr, merele de diabetici sunt cunoscute ca fiind mai acrişoare”, potrivit Digi 24.
Pentru a reuşi să avem o cină lejeră, este esenţial să respectăm şi celelalte mese ale zilei: micul dejun, prânzul şi, foarte important, cele două gustări, spun specialiştii. În felul acesta nu vom mai simţi nevoia să avem o masă hipercalorică seara.