Sari la conținut

Zacusca de ciuperci ca la mănăstire: rețeta maicilor de la Văratec

Sursă foto:captură ecran YouTube

Toamna, la Mănăstirea Văratec, pregătirea proviziilor pentru iarnă devine un ritual comunitar, unde rugăciunea se împletește cu munca migăloasă și bucuria de a păstra tradițiile. Printre rețetele păstrate cu sfințenie de maici se află și celebra zacusca de ciuperci, un preparat care poartă în el gustul simplu și curat al legumelor crescute în grădina mănăstirii.

„Este perioada de toamnă când ne pregătim pentru iarnă. Zacusca este un produs tradițional al mănăstirii, iar anul acesta am făcut zacuscă de ciuperci”, povestesc maicile, cu bucuria celor care știu că fiecare borcan pus la păstrare va aduce bucurie în post sau la mesele de sărbătoare.

Citeste si…

Cum pregătesc maicile zacusca de ciuperci

Totul începe cu legumele proaspete, culese din grădină sau aduse din gospodăriile din apropiere. Pentru un singur cazan de zacuscă s-au folosit 100 kg de ardei gras, 100 kg de ardei capia și 100 kg de gogoșari, alături de 40 kg de morcov, 40 kg de ceapă, 40 kg de gogonele și 40 kg de ciuperci.

Ardeii sunt copți în cuptor și lăsați la scurs, gogoșarii sunt căliți ușor în ulei, iar gogonelele sunt opărite și decojite cu grijă. Ceapa și morcovul sunt scăzute separat, pentru ca aromele să rămână intense. Toate acestea se adaugă treptat în cazanul uriaș, unde se amestecă ore în șir, până când textura devine uniformă, iar gustul se leagă.

Citeste si…

„În total am pus 15 kg de ulei, sare și piper, atât cât trebuie, ca să iasă zacusca gustoasă și frumos legată. Legumele trebuie să rămână întregi, să se simtă bucata în borcan, să fie plăcută la gust și la vedere”, spun maicile.

De la rugăciune la borcan

Pregătirea zacustii nu este doar un proces culinar, ci și unul spiritual. Întreaga obște participă: unele maici curăță și toacă legumele, altele amestecă în ceaunele mari puse pe pirostei, iar la final, câteva dintre ele pun cu grijă zacusca fierbinte în borcane, având grijă să nu rămână goluri de aer.

Citeste si…

Borcanul este apoi șters, închis ermetic și pus la sterilizat. „Borcanele fierb 20 de minute, apoi se lasă până a doua zi în apă clocotită și, în cele din urmă, sunt duse în beci”, explică măicuțele.

Tot acest efort are loc sub binecuvântarea Maicii Starețe, care participă și ea la pregătiri, verifică ingredientele și se asigură că totul se face „cu rânduială și cu ajutorul lui Dumnezeu”.

Rețeta tradițională de la Văratec este transmisă din generație în generație, iar fiecare borcan păstrează nu doar gustul legumelor din grădină, ci și rugăciunea și dăruirea comunității.

„Facem aceste conserve pentru noi, pentru oaspeții care ne calcă pragul și pentru a duce mai departe tradiția. Este muncă multă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu totul merge mai ușor”, spun maicile.

Citeste si…

 

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel