Din cuprinsul articolului
Știi ce tipuri de alimente sunt opțiunile corecte pentru mese sănătoase. Dar oare momentul zilei în care mănânci îți influențează și sănătatea?
„Primesc această întrebare de când practic ca dietetician autorizat, iar răspunsul este nuanțat”, a declarat pentru USA TODAY dr. Marisa Moore, dietetician-nutriționist autorizat și autoarea cărții „The Plant Love Kitchen”. Iată ce vor experții în nutriție să știi despre orele meselor și gustărilor.
Planul standard de alimentaţie: mic dejun, prânz, cină și gustări între ele. Dar este important de reținut că programul fiecăruia este diferit, așa că este în regulă dacă mesele tale nu sunt strict reglementate în fiecare zi.
Este benefic să mănânci mai mult mai devreme în cursul zilei
Există dovezi care sugerează că este benefic să mănânci mai mult mai devreme în cursul zilei și să iei cina cu cel puțin două-trei ore înainte de a merge la culcare (sau, în general, de a te întinde). Experții spun că statul pe orizontală prea devreme după masă poate declanșa probleme ale sistemului digestiv.
„Mesele copioase prea aproape de ora de culcare pot interfera cu digestia și calitatea somnului”, a explicat Moore. „Acest lucru este deosebit de important dacă aveți deja sau încercați să preveniți refluxul gastric, care poate fi exacerbat de mesele târzii seara, în special cele care conțin alimente picante, acide sau grase.”
Postul intermitent a crescut și el în popularitate în ultimii ani: un plan alimentar care restricționează, în esență, anumite perioade de timp ca ferestre de masă sau de post.
Postul intermitent poate exacerba bolile cardiovasculare
Potrivit Johns Hopkins Medicine, aceasta poate varia de la o fereastră de masă de opt ore (de exemplu, între orele 11:00 și 19:00) până la un program extrem care restricționează o persoană la o singură masă pe zi, timp de două zile pe săptămână.
Nu există multe dovezi care să sugereze că această dietă este mai sănătoasă, dar există unele cercetări care au arătat că postul intermitent este legat de problemele cardiovasculare.
Un studiu efectuat pe 20.000 de persoane a constatat că cei care au urmat postul intermitent au avut un risc cu 91% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Johns Hopkins Medicine recomandă, de asemenea, oricărei persoane sub 18 ani, însărcinate sau care alăptează, care are diabet de tip 1 sau o tulburare de alimentație să evite postul intenționat pentru perioade regulate de timp.

„Pentru unii oameni, postul intermitent îi ajută să mențină un deficit caloric pur și simplu permițându-le să aibă mai puține oportunități de a mânca”, a declarat anterior dieteticianul Jamie Nadeau pentru USA TODAY. „Dar cercetările nu au dovedit că este mai eficient decât stilul de viață tradițional și schimbările în dietă.”
Care este cel mai sănătos program alimentar?
Dacă postul intermitent nu este soluţia, ce recomandă experții în sănătate? Din păcate, nu există o abordare universală și simplă pentru un program alimentar sănătos. Ceea ce poate fi cel mai sănătos pentru o persoană ar putea fi nesănătos pentru alta.
„Cele mai solide cercetări arată că vă puteți îmbunătăți sănătatea consumând o dietă echilibrată cu fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, alături de menținerea unui stil de viață activ”, a spus Nadeau. Acesta recomandă mese echilibrate în general, cu suficiente proteine și fibre și controlul senzației de foame și a senzației de sațietate.
În general, experții în nutriție recomandă să păstrezi lucrurile simple când vine vorba de orele meselor. Mănâncă atunci când ți-e foame și încearcă să te asiguri că fiecare masă sau gustare este echilibrată pentru a te menține sătul, sătul și plin de opțiuni nutritive.
„Dietele restrictive sunt într-adevăr inutile și, de obicei, au efectul invers pentru majoritatea oamenilor”, a explicat Nadeau.
„Nu numai că majoritatea oamenilor se îngrașă la loc după ce dieta devine nesustenabilă, dar mulți ajung să aibă comportamente tulburătoare legate de mâncare… Adesea te lasă cu sentimentul că ceva nu este în regulă cu tine sau că îți lipsește voința, când, de fapt, dieta este cea care te pregătește pentru eșec”, a mai spus nutriţionistul.