Din cuprinsul articolului
Nutriționista Mihaela Bilic dezvăluie că un fruct-vedetă al toamnei îngrașă mai rău decât carnea sau zahărul! Medicul avertizează că acest aliment este campion la capitolul dulceață, cu 15g zaharuri la 100g, din care 8-10g e fructoză (în funcție de soi și gradul de coacere), iar restul e glucoză.
Porţia ideală, doar cât palma
Mihaela Bilic ne recomandă să mâncăm doar 150 de grame de struguri, adică aproximativ un ciorchine mic, care poate încăpea într-o palmă.
„Dacă nu vreți să vă treziți cu colăcei de grăsime pe burtă, nu mâncați fructe în exces. Strugurii sunt campioni la capitolul dulceață, cu 15g zaharuri la 100g, din care 8-10g e fructoză (în funcție de soi și gradul de coacere) iar restul e glucoză.După un calcul simplu rezultă că porția corectă pentru ficat este de 150g struguri, adică un ciorchine mic, cât încape într-o palmă!”, este recomandarea medicului nutriționist.
Dar asta nu înseamnă că Mihaela Bilic se ferește de struguri. Pe rețelele sociale, nutriționista a lăudat acest fruct: „Pentru că suma viciilor rămâne constantă, vă anunț că am fost ‘lovită’ de o nouă slăbiciune: nu mai plac cireșele, dar m-am îndrăgostit de struguri! Universul are umor, am căzut din lac în puț: strugurii au de 2 ori mai multe calorii decât cireșele și la cât de multă fructoză conțin, sigur ficatul meu s-a transformat în producător de vin.
Degeaba îmi găsesc scuze că, vezi Doamne, nu beau alcool așa că trebuie să-mi iau resveratrolul din ceva. Degeaba îmi spun că atâta magneziu și minerale nu găsești în alt aliment.
Degeaba aduc ca argument minunații acizii grași din sâmburii de struguri. Nici efectul lor tonic, nici beneficiile incontestabile la capitolul detox nu-mi liniștesc conștiința. Pentru că știu și spun: fructele îngrașă, fructele nu sunt aliment de bază ci desert, fructele fac grăsime pe abdomen! Ei bine, ca în poezia lui Labiș, eu ‘mănânc și plâng, mănânc…’.
„Viața are alt gust cu Hamburg, căpșunică și ceasla!”
Așa că am ales să-mi asum noua slăbiciune și consecințele răsfățului meu alimentar. Dacă ăsta e ‘prețul’ plătit Toamnei, merită! Doar 2 luni pe an avem parte de cei mai parfumați și mai dulci struguri din lume, așa că o să mă bucur din plin de ei, chit că intru în hibernare ca un ursuleț și până la primăvară trăiesc doar din rezervele de grăsime pe care le dobândesc acum. Viața are alt gust cu Hamburg, căpșunică și ceasla !!”, concluzionează nutriţionista.