Din cuprinsul articolului
Un medic român spune că un aliment preferat de mulți români, pe care oricine îl are în casă, poate reduce riscul de apariție a cariilor. Consumarea lui la finalul mesei neutralizează aciditatea din gură și protejează smalțul dentar.
Caria dentară apare atunci când pH-ul scade sub 5,5. Zaharul, produsele făinoase și fructele dulci favorizează înmulțirea bacteriilor care atacă dinții, iar alimentul recomandat de medic sunt brânzeturile tari. Ele stimulează producția de salivă, reduc coloniile bacteriene și formează o peliculă protectoare pe dinți. Calciul și fosforul din compoziția lor remineralizează smalțul și reduc efectele acizilor.
Branza, arma impotriva cariilor

„Sunt sigura ca multi dintre voi stiti, insa eu vreau sa incurajez adoptarea bunului obicei frantuzesc de a manca o bucatica de branza la sfarsitul mesei. Inafara de Japonia, unde se umbla cu periuta de dinti in geanta, este greu sa ne inchipuim ca ne putem spala pe dinti la birou sau la restaurant. De aceea vreau sa va spun cateva secrete alimentare care sa ne mentina dintii frumosi si sanatosi.
Mecanismul care sta la baza aparitiei cariilor dentare este scaderea ph-ului din gura sub valoarea 5,5. Se creaza astfel un mediu acid propice fenomenului de eroziune a smaltului din cauza multiplicarii si dezvoltarii micoorganismelor patogene”, explică dr. Mihaela Bilic.
Cel mai mare dusman al smaltului dentar

„Cel mai mare dusman al smaltului dentar este zaharul, el aste mediul de cultura perfect pentru coloniile de bacterii care traiesc in gura noastra. Pe locul 2, dupa dulciuri, vin fructele si apoi fainoasele si cartofii. Alimentele care nu pot fi folosite de bacteriile ca si sursa de hrana sunt proteinele din carne, peste, oua si grasimile. Nici legumele proaspete bogate in fibre si apa si sarace in amidonnu pun in pericol smaltul dintilor. De asemenea fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic, seminte) sunt un concentrat de minerale, acizi grasi nesaturati si proteine, fara pericol de expunere la carii”, mai spune medicul specialist, pe Facebook.
„Exista insa si o categorie de alimente numite anti-cariogenice, care nu numai ca nu provoaca carii, dar chiar neutralizeaza si blocheaza atacul acid al bacteriilor din gura. Aceste produse tin loc de periuta de dinti si consumate la finalul unei mese sunt capabile sa opreasca bacteriile din a „profita” de alimentele consumate in prealabil.
Singurul reprezentantul al acestei categorii sunt branzeturile tari, fermentate tip telemea, cascaval, branza cu mucegai, parmezan, branzeturi frantuzesti etc. Branzeturile stimuleaza productia de saliva alcalina si scad numarul coloniilor de bacterii patogene din gura. Grasimea din branza impreuna cu cazeina( o proteina din lapte) formeaza o pelicula protectoare pe suprafata dintilor care are rolul de a-i apara ca un scut. Un argument in plus este acela ca fosforul si calciul din compozitia branzei au actiune de neutralizare a aciditatii din cavitatea bucala si stimuleaza remineralizarea smaltului dentar.
In final pot sa va confirm ca moda de a manca branza la finalul mesei nu este un simplu moft, ci un obicei sanatos care are beneficii reale pentru frumusetea dintilor:)”, conchide medicul.