Sari la conținut

De ce e sănătos să mănânci pâine congelată: 5 beneficii demonstrate de studii

paine
Foto: Kate Remmer/Unsplash

De ce e sănătos să mănânci pâine congelată. Beneficiile au fost demonstrate de oamenii de știință. Congelarea pâinii poate aduce beneficii impresionante pentru sănătatea oamenilor. Prin acest proces, experții spun că se schimbă modul în care organismul o digeră și asimilează. Iată 5 beneficii importante susținute de oamenii de știință.

Ce se întâmplă cu pâinea când este congelată

paine congelata
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

După coacere, pâine devine pufoasă. Căldura cuptorului, combinată cu apa din aluat, face ca amidonul din făină să se umfle și să se gelatinizeze. Amidonul gelatinizat este mai ușor de digerat și utilizat de organism, scrie The Conversation. Același lucru se întâmplă și cu alte alimente bogate în amidon, precum cartofii și pastele din făină albă.

Citeste si…

Iată care sunt cele cinci beneficii importante susținute de experți:

1. Menține glicemia

Pâinea proaspătă crește rapid glicemia, însă congelarea și reîncălzirea transformă o parte din amidon în amidon rezistent. Acesta încetinește absorbția glucozei și previne vârfurile glicemice. Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition arată că pâinea congelată și reîncălzită are un indice glicemic mai mic decât cea proaspătă.

2. Este mai sățioasă și sprijină controlul greutății

Amidonul rezistent nu se digeră complet. Reduce aportul caloric, iar în intestinul gros, el produce acizi grași care dau semnalul de sațietate. Astfel, pâinea congelată te ajută să mănânci mai puțin și să reduci poftele alimentare.

3. Susține microbiomul intestinal

Amidonul rezistent are efect de prebiotic și hrănește bacteriile benefice din intestin. Un microbiom echilibrat este asociat cu digestie mai bună, imunitate mai puternică și risc redus de tulburări metabolice.

Citeste si…

4. Reduce balonarea

Fermentarea lentă a amidonului rezistent produce mai puține gaze. Dacă ai probleme digestive, pâinea congelată poate fi mai ușor de tolerat decât pâinea proaspătă.

5. Poate reduce colesterolul rău

Spre surprinderea multora, acizii grași produși prin fermentarea amidonului rezistent influențează metabolismul lipidelor. Cercetările arată că acest proces poate reduce colesterolul LDL, cunoscut ca „rău”.

Concluzie: Dacă vrei să consumi fără grijă pâinea albă și să o faci să devină mai prietenoasă pentru sănătate, încearcă să o congelezi și să o reîncălzești înainte de consum. Acest mic  truc îți poate ajuta glicemia, digestia și chiar sănătatea metabolică.

Citeste si…

Sursă:  theconversation.com.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel