Inflamația este răspunsul natural al organismului la răni, infecții sau alte pericole pentru sănătate. Chiar dacă este de obicei benefică pentru sănătate, uneori poate scăpa de sub control chiar și atunci când nu există nicio amenințare și poate deveni cronică.
Boli precum cancerul, bolile de inimă, diabetul, artrita, depresia și Alzheimerul au fost legate de inflamația cronică. Continuați să citiți pentru a vedea alimentele care pot ajuta la combaterea inflamației și cele care pot contribui la aceasta, potrivit Harvard Health.
Roșiile conțin o substanță fitochimică numită licopen, care pare să ajute la reducerea nivelului de interleukină-6, o proteină ce provoacă inflamații. Licopenul este, de asemenea, cel care conferă roșiilor culoarea roșie vibrantă. Roșiile au și multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv riscuri reduse de a dezvolta boli de inimă și cancer de prostată, explică specialiştii citataţi de USA Today.

Nucile și semințele, precum nucile, fisticul, migdalele, semințele de floarea-soarelui și semințele de dovleac, sunt bogate în fibre și alți nutrienți care ajută la menținerea sănătății bacteriilor intestinale și, la rândul lor, pot ajuta la reducerea inflamației.
Principalele efecte antiinflamatorii ale uleiului de măsline provin din antioxidanți, dintre care unul este oleocantalul.
Căpșunile, zmeura, afinele și murele conțin fitochimicale numite antocianine, care au un efect antiinflamator asupra celulelor și sunt asociate cu riscuri mai mici de boli de inimă, declin cognitiv și diabet.
Somonul și alți pești grași precum tonul și sardinele sunt surse abundente de acizi grași omega-3, despre care s-a demonstrat că reduc riscul bolilor cardiovasculare. Acest lucru s-ar putea datora reducerii inflamației din organism, în special în vasele de sânge; aceasta le protejează împotriva acumulării plăcii.
Legumele cu frunze verzi, precum rucola, mangolda, varza kale și spanacul, sunt pline de fitochimicale, vitaminele A, B, C, E și K, precum și de minerale, inclusiv fier, magneziu și potasiu. Spanacul, în special, poate reduce inflamația în timp și poate, de asemenea, încetini declinul cognitiv și reduce riscul de boli coronariene și accident vascular cerebral.
Acum să aruncăm o privire asupra alimentelor care pot provoca inflamații în organism. Carnea roșie, cum ar fi burgerii și fripturile, și carnea procesată, cum ar fi hot dog-ii și cârnații, sunt alimente care pot provoca inflamații. Dovezile arată că un consum ridicat de carne roșie și procesată duce la riscuri mai mari pentru sănătate, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet. Grăsimile saturate găsite în carnea roșie, alimentele lactate cu conținut integral de grăsimi, unt și pielea de pasăre contribuie, de asemenea, la inflamația cronică, potrivit Spitalului Brigham and Women’s.
Sucurile carbogazoase și alte băuturi îndulcite cu zahăr pot provoca inflamații. La fel și carnea procesată, cum ar fi hot dog-ii și cârnații, care sunt bogate în grăsimi saturate. Carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și produsele de patiserie, pot provoca, de asemenea, inflamații.
Untura de porc, prezentată aici, precum și margarina și grăsimea vegetală, pot provoca inflamații. Acestea conțin cel mai periculos tip de grăsime alimentară, grăsimile trans. Potrivit Harvard Health, obiectivul este „de a limita consumul de grăsimi saturate și de a evita complet grăsimile trans”. Grăsimile trans pot crea inflamații, care sunt legate de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și alte afecțiuni cronice.
Cartofii prăjiți și alte alimente prăjite pot provoca inflamații și sunt adesea bogate în sodiu, precum și în grăsimi saturate dăunătoare. Iar Harvard Health recomandă, dacă consumați alimente prăjite, să evitați alimentele prăjite în grăsimi animale și să alegeți în schimb alimente prăjite în uleiuri vegetale.