Din cuprinsul articolului
Doctorul Virgiliu Stroescu, apreciat pentru activitatea sa medicală în endocrinologie și nutriție, a explicat care este alimentul ce trebuie să se regăsească zilnic în meniul nostru. Potrivit medicului, acesta aduce beneficii importante pentru digestie, sistemul imunitar și detoxifiere.
Usturoiul – mult mai mult decât un simplu ingredient
Usturoiul, pe care mulți îl consideră doar un ingredient culinar, a fost elogiat de Dr. Virgiliu Stroescu pentru importanța sa asupra organismului. Acesta recomandă consumul unui cățel de usturoi pe zi, integrat în diverse preparate:
„Usturoiul are peste 25 de efecte benefice. 25!!! Usturoiul este un dezinfectant, deci unui om care are infecție, tulburări, să-i dați puțin usturoi, (…). usturoiul ca atare are zeci de substanțe care fac bine – vindecă, cicatrizează, omoară microbii, dau potență, dau energie, omoară microbii, omoară ciupercile.
Vedeți ce micuț este? L-a făcut Dumnezeu micuț pentru că este atât de puternic! Dacă ar fi usturoiul cât un dovleac, ar fi nenorocire, el este micuț, dar își face datoria perfect. Zilnic dacă putem să mâncăm câte un cățel de usturoi ar fi extraordinar, ne-am dezinfecta tot tubul digestiv. Mâncați vinete? Puneți puțin usturoi. Mâncați o salată, puneți usturoi. Și în cartofi. Sau îl dăm puțin prin blender, iese o zeamă de usturoi cu puțin ulei, ne curăță și ne vindecă tot organismul”,
a precizat medicul la Antena 3 CNN.
Usturoi românesc vs. usturoi chinezesc

Alegerea între usturoiul românesc și cel chinezesc, cele mai populare soiuri de pe piață, nu ține doar de preferințele culinare. Dr. Virgiliu Stroescu recomandă usturoiul românesc, deoarece este mai blând pentru stomac, spre deosebire de cel chinezesc, mai puternic, care poate provoca iritații sau arsuri dacă este consumat în cantități mari:
„Încă ceva…nu trebuie să mănânci usturoi așa cum mănânci nucile, usturoiul este doar pentru aromă și miros. De ce se spune că «ustură». Luat în cantități mari, el face ulcer. El arde. Cel apărut în ultimul timp, usturoiul chinezesc, e cam puternic. Să mâncăm usturoi românesc – este foarte bun și foarte sănătos”, recomandă specialistul.
Cum să integrezi usturoiul în alimentație
Dr. Stroescu sugerează să consumăm zilnic un cățel de usturoi, adăugat în salate, vinete, cartofi sau sub formă de zeamă amestecată cu puțin ulei. Astfel, putem beneficia de proprietățile sale antibacteriene, antivirale și detoxifiante, fără a afecta stomacul.
Usturoiul nu este doar un condiment – este un adevărat aliment funcțional recomandat zilnic pentru menținerea sănătății digestive, a sistemului imunitar și pentru detoxifierea organismului. Alegerea usturoiului românesc asigură protecție fără riscul de iritații.