Comisia Europeană ia în considerare introducerea, de anul viitor, a unei taxe suplimentare pe alimentele ultraprocesate cu conținut ridicat de grăsimi, zahăr și sare. Într-un document care va fi prezentat la jumătatea lunii decembrie, executivul european afirmă că o astfel de taxă ar stimula adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Autorii inițiativei argumenteayă prin faptul că „micro-taxă la nivelul întregii UE” poate menține prețurile stabile și poate produce schimbări în comportamentul consumatorilor fără a provoca prejudicii financiare semnificative.
Producătorii ar fi încurajați astfel să își facă produsele mai sănătoase. Veniturile generate de taxă ar urma să fie folosite exclusiv pentru programe de promovare a sănătății la nivelul Uniunii Europene, potrivit Mediafax.
Executivul european subliniază că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în Uniunea Europeană, cu peste 1,7 milioane de cazuri anual. Potrivit statisticilor oficiale, costul economic depășește 280 de miliarde de euro pe an.

Există dovezi care leagă consumul ridicat de alimente ultraprocesate de un risc crescut de obezitate, diabet și boli metabolice, notează documentul.
Pe lângă taxe, planul sanitar prevede și modernizarea legislației de control al tutunului până în 2027, precum și introducerea unui sistem de clasificare la nivel european pentru alimentele procesate. Comisia Europeană își propune să reducă mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare cu 20% până în 2035, prin diverse inițiative.

