Din cuprinsul articolului
Bananele sunt o sursă bună de diverse vitamine și minerale, dar medicii atrag atenţia asupra riscurilor consumului de fructe bogate în zaharuri în cazul persoanelor cu diabet. Totuși, acest fruct exotic atât de îndrăgit are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Nutriționiștii spun că bananele sunt pline de nutrienți care ajută la combaterea virușilor, reduc inflamația, reglează tensiunea arterială și îmbunătățesc sănătatea mintală.
Un nou studiu relevă că un consum de două banane pe zi oferă vitamine și minerale esențiale, ajutând în același timp la controlul aportului de calorii, zahăr, potasiu și carbohidrați. Consumul unei banane la micul dejun poate avea un impact mai mic asupra glicemiei decât la cină, recomandă experții.
Bananele pot ajuta la renunțarea la fumat
O banană coaptă conține 3-5 grame de fibre care pot ajuta la digestie și pot relaxa stomacul. Bananele verzi adaugă prebiotice și amidon rezistent, care hrănesc bacteriile intestinale benefice.
Potasiul din banane ajută la îmbunătățirea sănătății inimii prin eliminarea excesului de sodiu, relaxarea vaselor de sânge, menținerea stabilă a tensiunii arteriale și reducerea solicitării inimii. Fibrele din banane ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge, deoarece nu sunt absorbite sau transformate în zahăr, așa cum se întâmplă cu unii carbohidrați.
Adăugarea bananelor în dieta zilnică poate ajuta persoanele care încearcă să renunțe la fumat. Vitaminele și mineralele lor pot ajuta la reducerea poftei de nicotină și la ameliorarea simptomelor de sevraj. Dulceața naturală a fructului ajută, de asemenea, la stimularea apetitului.
Bananele conțin o cantitate moderată de zahăr natural care oferă energie stabilă fără a provoca scăderi ale glicemiei. Consumul lor după micul dejun ajută organismul să rămână concentrat și alert.

Bananele alungă insomnia și previn crampele musculare
Bananele sunt bogate în triptofan, un aminoacid care se transformă în serotonină pentru a ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Vitamina B6 și magneziul ajută, de asemenea, la calmarea sistemului nervos și la relaxare.
Oboseala regulată poate indica o deficiență de fier. Bananele oferă fier care susține producția de globule roșii și circulația oxigenului, ajutând organismul să se mențină energizat.
Bananele oferă potasiu și magneziu, care ajută la prevenirea crampelor musculare și stimulează recuperarea după exerciții fizice. Consumul lor înainte sau după antrenamente reface electroliții și oferă carbohidrați pentru energia musculară, potrivit msn.com.
Bananele sunt bogate în vitamina C, mangan și antioxidanți care ajută la reducerea stresului oxidativ și susțin sistemul imunitar. Deși conțin zaharuri naturale, consumul lor cu proteine sau grăsimi sănătoase, cum ar fi untul de arahide sau iaurtul, ajută la echilibrarea zahărului din sânge și la controlul poftei de mâncare.

