Din cuprinsul articolului
Porumbul a devenit principala sursă de glucide, înlocuind chiar si zahărul din mâncare, iar medicul nutriționist Mihaela Bilic explică de ce porumbul cultivat astăzi nu mai are legătură cu planta sacră a mayașilo. Ea subliniază faptul că, după lipide si glucide, a venit rândul proteinelor să aibă un substitut ieftin si rentabil- soia este planta „miracol” care produce o tonă de proteine la hectar si nu are nevoie de îngrășăminte.
Renumita nutriționistă Mihaela Bilic a publicat pe pagina sa de Facebook un material amplu dedicat acestui subiect:
Dr. Bilic: „Vai de mămăliga noastră”

„Asa cum uleiul de palmier este sursa de grăsimi din alimente, porumbul a devenit principala sursă de glucide, înlocuind pană si zahărul din mâncare. Porumbul de astăzi nu mai are legătură cu planta sacră a mayașilor, este un hibrid care poate crește fără mult soare, care epuizează si fragilizează terenul pe care este plantat. Porumbul iubește ierbicidele si pesticidele, în urma lui mai creste nimic pe câmpul respectiv.
Din boabele galbene ale marelui verde se face nu doar mălai si fulgi de mic dejun, ci si agenți de îndulcire si de textură, alcool, bere, băuturi răcoritoare, biscuiți, sirop, amelioratori de gust.
Puține sunt alimentele care nu contin amidon modificat de porumb, dextroză sau sirop de glucoză/fructoză din porumb.De la micul dejun la cină, de la pâine la desert, ingerăm constant câte o doză de porumb. Si dacă nu apare direct în farfuriile noastre, tot porumb înseamnă si puii sau purcelușii crescuți intensiv”, explică medicul.
Soia, planta „miracol”

Potrivit medicului, soia este planta „miracol” care produce o tonă de proteine la hectar si nu are nevoie de îngrășăminte. Însă cheia sănătății este diversitatea, puțin din toate e secretul unui organism in echilibru cu mediul in care trăiește.
„După lipide si glucide, a venit rândul proteinelor să aibă un substitut ieftin si rentabil- soia este planta „miracol” care produce o tonă de proteine la hectar si nu are nevoie de îngrășăminte. Ce s-a neglijat intenționat din comunicarea către populație este continutul mare de grăsime din soia: 20% lipide și 30-40% proteine. Soia nu poate fi similară cărnii si laptelui dpdv nutrițional, iar jumătate din culturile de soia sunt modificate genetic!
Cheia sănătății este diversitatea, puțin din toate e secretul unui organism in echilibru cu mediul in care trăiește. Un echilibru care astăzi e pus in pericol, de vreme ce nutrienții pe care îi consumăm au ajuns să provină din câteva plante.
Porumbul, soia, grâul si orezul
Într-un mesaj pe Facebook, medicul spune că porumbul, soia, grâul si orezul furnizează singure peste jumatate din caloriile zilnice, in vreme ce câteva zeci de plante (sub 30) furnizează aproape toate substanțele nutritive din farfuriile noastre.
„Porumbul, soia, grâul si orezul furnizează ele singure peste jumatate din caloriile zilnice, in vreme ce câteva zeci de plante (sub 30) furnizează aproape toate substanțele nutritive din farfuriile noastre.
Nu mai suferim de foame, însă monotonia și-a pus amprenta pe viața noastră. Am pierdut culoarea de pe câmpuri dar și pe cea din obraji, am devenit cenușii și triști… Biodiversitatea înseamnă sănătate. Și pentru noi și pentru planetă!”, conchide medicul.

