Sari la conținut

Nutriționiștii dezvăluie ce alimente sunt de evitat după vârsta de 50 de ani

alimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Unii oameni trăiesc mai mult decât alții (datorită genelor), dar menținerea unui stil de viață sănătos este una dintre principalele modalități de a vă crește speranţa de viață. Pe lângă combaterea sedentarismului, evitarea fumatului și a alcoolului în exces, alimentația joacă un rol cheie în menținerea sănătății după vârsta de 50 de ani.

Nutriționiștii recomandă, în acest context, limitarea consumului anumitor alimente pentru îmbătrânire sănătoasă. Astfel, experții în nutriție atrag atenția că alimentele prăjite, băuturile îndulcite și alcoolul afectează direct și ireversibil inima și creierul.

În plus, alimentele de evitat după 50 de ani includ prăjelile, care cresc colesterolul și inflamația. Consumul regulat de prăjeli mărește riscul de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, arată studiile citate de Eating Well. De asemenea, băuturile îndulcite cu zahăr reprezintă o altă categorie de produse nocive. Cercetările leagă consumul excesiv de zahăr de un risc cu 43% mai mare de demență, iar studiile au demonstrat că două treimi dintre adulți consumă zilnic astfel de băuturi.

cartofi prajiti
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Alimentele sărate afectează tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este destul de frecventă la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, această afecțiune fiind responsabilă de creșterea riscului de declin cognitiv. Potrivit nutriționiștilor, majoritatea adulților depășesc cu peste 1.000 mg limita zilnică recomandată de sodiu.

Citeste si…

Pâinea rafinată provoacă oscilații ale glicemiei, relevă sursa citată de Mediafax. Specialiștii recomandă varietăți integrale cu minimum patru grame de fibre pe felie. Cerealele integrale se digeră mai lent și mențin stabil zahărul din sânge.

Se pare că alcoolul devine mai greu de metabolizat după vârsta de 50 de ani, iar studiile au demonstrat că chiar și un pahar de alcool zilnic reduce materia cenușie din creier. În plus, consumul excesiv afectează și absorbția calciului, crescând riscul de osteoporoză.

Nutriționiștii recomandă în schimb fructe și legume colorate, proteine slabe, fasole și nuci. Aceste alimente combat inflamația și susțin sănătatea inimii și creierului.

Acest articol are un rol informativ și nu înlocuiește sfaturile medicului. Pentru orice decizie privind tratamentul, consultați un specialist.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Citeste si…

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel