Din cuprinsul articolului
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic atrage atenția că alimentația cu produse ultra-procesate, de tip fast-food în special, pune în pericol sănătatea. Medicul invocă un nou studiu realizat de prestigioasa revistă medicală The Lancet. Publicația oferă cea mai dură evaluare de până acum asupra alimentelor ultraprocesate, acuzându-le de numeroase afecțiuni cronice și de o degradare accelerată a calității dietei la nivel mondial.
Studiul The Lancet trece în revistă peste 100 lucrări științifice și conturează o imagine îngrijorătoare: UPF-urile (prescurtarea de la Ultra Processed Food) afectează întregul organism și nu este vorba doar de nutrienți, ci de modul în care aceste alimente sunt proiectate, produse, ambalate și consumate.
Dr Bilic detaliază acest studiu într-o nouă postare pe pagina sa de socializare. Medicul atrage atenția că „răul provocat de alimentele ultra-procesate nu vine doar din ingredientele enumerate pe etichetă, ci și din alți factori precum:
-structura alimentelor, deseori distrusă prin procesări industriale
-digestibilitatea excesiv de rapidă
-conținutul scăzut de fitonutrienți
-textura moale, care nu necesită mestecare și accelerează ingestia.
Unul dintre experți spune că majoritatea alimentelor ultra-procesate nu mai seamănă deloc cu ingredientele originale, iar acest lucru schimbă modul în care sunt absorbite și folosite caloriile în organism”.
Riscuri pentru boli metabolice agravate
Dr. Bilic a mai explicat faptul că „studiul The Lancet arată asocierea puternică între consumul de UPF și apariția unor probleme grave de sănătate: obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, boli renale cronice, boala Crohn, depresie.
Cercetătorii au comparat diete cu același număr de calorii și aceiași macronutrienți, iar rezultatul a fost șocant: persoanele care consumau UPF-uri mâncau mai mult, stimulate fiind de gustul intens al alimentelor procesate industrial. La final, cântărul a arătat o creștere în greutate, chiar și în condiții controlate.

‼️Cele peste 100 de studii analizate au ajuns la concluzii similare și au arătat o relație clară de tipul „cu cât consumi mai mult, cu atât riscul este mai mare”. Deși dovezile nu stabilesc o cauzalitate absolută, cercetătorii spun că situația este „îngrijorător de coerentă”.
Concluziile lovesc direct în marile companii de produse preambalate și ar putea deschide calea unor reglementări fără precedent.
‼️Cea mai alarmantă concluzie a celor de la Lancet este schimbarea obiceiurilor alimentare la nivel global. Între 2007 și 2022, consumul de UPF-uri a crescut accelerat în țările cu venituri mici și medii. Produsele ultra-procesate devin o obișnuință și înlocuiesc preparatele culinare tradiționale bazate pe ingrediente simple și curate. Rezultatul este previzibil: mai puține proteine de calitate, mai puține fibre, mai puțini fitonutrienți benefici și aport crescut de aditivi controversați.
😢UPF-urile sunt concepute intenționat pentru a fi irezistibile, ieftine, ușor de preparat. De aici și consumul exagerat, care generează probleme de sănătate semnalate în sute de studii. Aceste produse concurează cu preparatele tradiționale și, din păcate, câștigă tot mai mult teren!”, conchide medicul.

