Din cuprinsul articolului
Când trebuie să testezi carnea de porc înainte de Crăciun și cum să previi trichineloza, boala parazitară cu risc de deces. Sfaturi utile și reguli obligatorii.
În România, tradiția tăierii porcului în preajma sărbătorilor de iarnă este încă foarte răspândită.
Totuși, înainte ca carnea să ajungă pe masă, există reguli sanitare importante care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirea cu trichineloză, o boală cauzată de parazitul Trichinella și care poate avea consecințe grave, inclusiv decesul.
Ce este trichineloza și cum se transmite
Trichineloza este o infecție parazitară ce apare atunci când o persoană consumă carne crudă sau insuficient preparată termic infestată cu larve ale parazitului Trichinella.
Principalele gazde sunt porcii, dar și alte animale precum mistreții sau rozătoarele.
Larvele pot fi distruse doar prin preparare termică temeinică (carnea trebuie gătită la peste 77 °C), însă metodele tradiționale precum fumigarea, uscatul sau sărarea nu sunt suficiente pentru a elimina riscul.
Tăierea porcului pentru Crăciun: când trebuie testată carnea și de ce
Rata mortalităţii în cazurile severe de infecţie cu trichineloză, chiar dacă a fost urmat un tratament, este de 5%, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
„Cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuţi în gospodărie, deoarece aceştia, nefiind vânduţi prin comerţ cu amănuntul, nu sunt supuşi inspecţiei veterinare, respectiv nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate”, avertizează specialiștii INSP, potrivit Agerpres.
Potrivit autorităților sanitare, carnea de porc sacrificată în gospodării trebuie testată trichineloscopic înainte de consum. Aceasta nu este doar o recomandare, ci o măsură obligatorie impusă pentru siguranța consumatorilor.
Testarea se face în centre autorizate ale direcțiilor sanitare veterinare, iar consumul de carne înainte de a primi un rezultat negativ la examenele trichineloscopice este contraindicat.
„Prelucrarea termică la peste 77 grade C distruge larvele, în schimb procedeele de fumigare, uscare şi sărare a cărnii nu distrug larvele”, atenționează INSP.
Simptomele trichinelozei
În primele 3 – 4 săptămâni, simptomele sunt nespecifice, adesea uşoare, însă depind de stadiul bolii. Simptomele pot apărea la 1–2 zile de la consumul cărnii infectate, trecând de la manifestări gastrointestinale ușoare (greață, diaree) la simptome mai severe la 2–6 săptămâni, precum:
- edem facial sau periorbital
- dureri musculare intense
- febră
- stare generală de rău
- complicații cardiace sau neurologice în cazuri severe
Complicațiile sunt mai frecvente dacă tratamentul este tardiv sau inadecvat, iar în cazurile grave pot apărea miocardită sau encefalită, avertizează INSP.
Sfaturi practice pentru prevenirea bolii
Curăţarea maşinilor de tocat carne şi a celorlalte unelte după fiecare utilizare, spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun înainte de pregătirea alimentelor şi după manipularea cărnii crude sunt alte măsuri preventive.
INSP recomandă următoarele:
- achiziţionarea de animale din unităţi avizate sanitar-veterinar;
- aprovizionarea cu carne şi preparate din carne din unităţi comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;
- trimiterea de probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare pentru a se efectua examen microscopic (trichineloscopic) şi consumarea cărnii;
- trimiterea de probe din carnea de vânat în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare pentru a se efectua examen microscopic (trichineloscopic);
- să nu se consume carne până când nu este complet gătită;
- curăţarea ustensilelor care ating carnea;
- spălarea pe mâini după manipularea cărnii crude;
- evitarea hrănirii animalelor cu resturi crude/măruntaie/sânge provenite de la vânat/porc, acestea ar trebui prelucrate termic;
- prevenirea apariţiei rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.
De reținut!
Tăierea porcului în gospodărie rămâne o tradiție importantă de Crăciun, dar implică responsabilități sanitare majore.
Testarea obligatorie a cărnii înainte de consum și respectarea normelor de preparare termică sunt esențiale pentru a evita contaminarea cu Trichinella și riscurile serioase de sănătate asociate trichinelozei.
Se recomandă prezentarea la medic sau la spital în cazul în care o persoană, după ce a consumat sau a gustat carne de porc sau de vânat insuficient preparată termic, manifestă cel puţin trei dintre următoarele simptome: febră, sensibilitate şi dureri musculare, diaree, edem facial, hemoragii subconjunctivale, subunghiale şi retiniene.

