Sari la conținut

Nadia Sports Experience – sănătate prin sport

Beneficiile practicării unui sport pentru sănătate sunt nenumărate. Sportul contribuie atât la dezvoltarea fizică, dar rezultatele pozitive se văr și la nivel psihic și intelectual. Un copil care practică un sport este mai organizat, mai disciplinat în toate celelalte activități, inclusiv la școală. Totodată, prin sport se dezvoltă capacitatea lucruri în echipă, fair-play-ul și abilitățile necesare pentru atingerea unui obiectiv. Sportul nu înseamnă doar perfromanță sportivă, ci și performanță în viață.

La școală și în grădinițe copiii sunt inițiați în diferite activități de mișcare fizică. Medicii recomandă, de asemenea, practicarea unui sport de la vârste fragede, chiar dacă nu toți copiii se pot ridica la nivel de performanță sportivă. Chiar dacă această recomandare vine în primul rând pe fondul combaterii tendinței de obezitate și sedentarism constatate la tot mai mulți copii, mișcarea în aer liber este benefică și trupului, dar și creierului.

Fundația Nadia Comăneci este unul dintre cei mai mari militanți pentru mișcare fizică și practiarea unei activități sportive. Condusă de însăși Nadia Comăneci, în calitate de președinte, și Virgil Munteanu, vicepreședinte, Fundația Nadia Comăneci are ca principal obiectiv încurajarea, susținerea și promovarea performanței în orice domeniu, pornind de la rezultatele sportive, la dezvoltarea educațională și profesională, până la calitatea vieții și familiei. De la înființare, în 2007, Fundația Nadia Comăneci a derulat diferite programe de susținere a gimnasticii românești, dar și de încurajare a practicării sportului în masă.

Anul trecut, Fundația Nadia Comăneci a lansat proiectul ”Nadia Sports Experience”, care își propune creșterea interesului pentru sport și pentru activități de mișcare în aer liber pentru copii și întreaga familie, familiarizarea copiilor cu diferite discipline sportive, precum și identificarea și selectarea unor copii cu potențial sportiv pentru cluburile sportive.

În această toamnă, Fundația Nadia Comăneci continuă proiectul ”Nadia Sports Experience” cu un nou eveniment în Parcul Sebastian din Capitală, cel mai mare eveniment de testare și îndrumare sportivă în aer liber.

Nadia Sports Experience 2019 – Pașaport pentru sport, în sectorul 5

Proiectul ”Nadia Sports Experience” se adresează copiilor de 7 – 12 ani și oferă șansa unică de a experimenta și testa abilitățile sportive la 10 discipline sportive, dar și de a petrece timp de calitate în aer liber cu întreaga familie.

Astfel, în primul weekend din luna octombrie, pe 5 și 6 octombrie 2019, Fundația Nadia Comăneci lansează o nouă invitație la mișcare și sport, prin organizarea evenimentului ”Pașaport pentru sport, în sectorul 5”, cel mai mare eveniment de testare și îndrumare sportivă în aer liber pentru copii, cu acces gratuit.

Evenimentul este organizat de Fundația Nadia Comăneci în parteneriat cu Primăria Sectorului 5, Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” și Clubul Sportiv Steaua. Evenimentul se bucură și de susținerea și prezența reprezentanților COSR, Federația Română de Gimnastică, Federația Română de Rugby și Federația Română de Judo.

Evenimentul se va desfășura în Parcul Sebastian din Capitală, iar în prima zi, sâmbătă, 5 octombrie, copiii își vor putea testa abilitățile la 10 discipline sportive: gimnastică artistică, gimnastică ritmică, atletism, handbal, volei, baschet, rugby, judo, lupte greco-romane, tenis de masă și badminton.

Fiecare copil va primi un ”Pașaport pentru sport” și pentru fiecare disciplină sportivă testată va primi o ștampilă în acest pașaport. La acumularea a cel puțin cinci ștampile în ”Pașaportul pentru sport”, copiii vor fi răsplătiți cu medalii, tricouri și premii surpriză.

Mai mult, va fi o șansă unică de a interacționa direct cu antrenorii de profil, care îi vor îndruma pe copii spre disciplinele și cluburile sportive potrivite. Totodată, Fundația Nadia Comăneci va oferi, în urma acestui eveniment, în cadrul proiectului ”Nadia Sports Experience”, 100 de burse constând în echipament sau sprijin financiar, copiilor care dovedesc înscrierea la un club sportiv în anul școlar 2019-2020.

A doua zi a evenimentului ”Pașaport pentru sport, în sectorul 5”, duminică, 6 octombrie, va fi dedicată mișcării în aer liber pentru întreaga familie. Astfel, în parc vor fi amenajate zone pentru aerobic, mini fotbal, tenis de masă, badminton, baschet, aranjarea și doborârea cuburilor, puzzle cu piese sau aruncarea cercurilor la țintă, la care vor putea participa nu doar copii, ci și părinți și bunici. Toți participanții vor primi diplome și medalii.

De la eveniment nu va lipsi Nadia Comăneci, alături de care sunt așteptate și numeroase alte personalități din lumea sportului românesc.

Succes peste așteptări, la lansarea din 2018

Lansarea proiectului ”Nadia Sports Experience” în toamna anului 2018 a avut un succes răsunător. Peste 2000 de copii au participat la testarea gratuită din prima zi a evenimentului ”Pașaport pentru sport 2018” și cei mai mulți dintre ei nu s-au limitat la testarea a doar cinci dintre disciplinele prezente.

”Este o ocazie unică. Nu știu unde altundeva un copil poate să încerce atât de multe discipline sportive, să descopere ce îi place sau ce sport i s-ar potrivi. Noi nici nu ne gândeam, spre exemplu, că baschetul ar fi o opțiune pentru fata noastră”, a povestit unul dintre părinții care și-au însoțit copiii la ”Nadia Sports Experience”.

”Eu am venit cu aproape toată clasa. Am copii buni și talentați și știu că mulți și-ar dori să facă un sport de performanță. Așa că am venit cu ei să încerce, mai ales că sunt aici și atrenorii de la Clubul Steaua și ne pot îndruma”, a spus și o doamnă învățătoare, prezentă la prima ediție a evenimentului.

De altfel, în urma acestui eveniment, antrenorii parteneri au selectat mai mulți copii talentați, care ulterior au fost înscriși la diferite cluburi sportive. Iar Fundația Nadia Comăneci i-a răsplătit pe viitorii potențiali campioni, selectați în cadrul proiectului ”Nadia Sports Experience”, cu burse lunare, care să îi încurajeze și să îi susțină în demersul lor sportiv.

În a doua zi a evenimentului, Parcul Sebastian a fost luat cu asalt de sute de copii și adulți, care au intrat ușor în activitățile propuse de echipa ”Nadia Sports Experience”. Copii de toate vârstele, părinți și bunici au petrecut mai multe ore în parc, jucându-se împreună. Au încercat șutul la poartă, pe puncte, aruncatul la țintă, cu diferite provocări, au dansat împreună și au participat la sesiunea de aerobic.

”Nu ne-am mai distrat de mult atât de bine împreună. Noi obișnuim să ieșim în parc în fiecare weekend, dar weekendul acesta a fost cu adevărat special. Locurile de joacă din parcuri nu sunt la fel de interesante, iar copiii au uitat chiar și de tabletă sau telefon”, a povestit un tătic care a intrat ușor în competiția șuturilor la mini fotbal cu propriul băiețel.

”Cred că dacă ar fi organizate mai des astfel de activități, ne-ar fi foarte greu să îi luăm pe copii din parc. Ar uita și de desene animate sau filmulețe pe Youtube. Acasă se plictisesc repede de orice. Aici nici foame, nici sete, nici poftă de dulciuri nu au mai avut în orele acestea petrecute astăzi în parc. ”, a spus și o bunică venită în parc cu cei doi nepoți.

Nadia Comăneci: ”Copiii vor să facă sport”

”Eu și soțul meu Bart organizăm un proiect similar în SUA de mai mulți ani. Împreună cu echipa de la Fundație ne-am gândit că poate fi o opțiune și pentru România. ”Nadia Sports Experience” nu este neapărat despre performanță. Ci despre bucuria de a face mișcare, despre șansa de a descoperi tinere talente pe care le putem îndruma spre disciplina sportivă potrivită”, a declarat Nadia Comăneci, prezentă în parc, în ambele zile de eveniment.

”Sincer, nu ne-am așteptat la atât de mulți copii în parc, dar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Înseamnă că am avut o idee bună, că este nevoie de astfel de evenimente și că sunt copii dornici să facă sport”, a mai spus Nadia Comăneci, care s-a implicat în toate activitățile din parc.

Nadia nu s-a limitat la zona dedicată gimnasticii, ci a aruncat cu mingea de rugby, a aruncat la coșul de baschet, la poarta de handbal și a jucat o mini-partidă de tenis de masă, iar a doua zi a intrat în rândul zecilor de persoane care dansau sub îndrumarea unei antrenoare de gimnastică aerobică.

În ambele zile, Nadia a stat de vorbă cu copiii și părinții participanți la eveniment, a dat autografe și a făcut poze cu toți cei care și-au dorit o amintire unică.

La eveniment au fost prezente și alte personalități din lumea sportului, printre care Ilie Năstase, Ion Țiriac și Mihai Covaliu, alături de primarul sectorului 5, Daniel Florea, sau ministrul tineretului și sportului de la acel moment, Ioana Bran.

Sportghid.ro – ghidul complet al cluburilor sportive

Ediția a II-a a proiectului ”Nadia Sports Experience” aduce și o noutate: lansarea portalului sportghid.ro, care se dorește a deveni o bază completă de date a cluburilor sportive din ţară, oferind posibilitatea de căutare a tuturor opțiunilor și locațiilor unde este posibilă practicarea unei anumite discipline sportive.

Website-ul va identifica rapid clubul potrivit, în funcţie de preferinţele persoanelor interesate. Și va răspunde, astfel, la întrebarea „unde să practic o disciplină sportivă în Bucureşti”, afişând o listă completă a cluburilor adecvate cu detaliile de contact.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel