Această DIETĂ îți prelungește viața cu 10 ani. De la ce vârstă este important să o adopți!

Una dintre marile dorințe ale umanității este de a-și prelungi anii de viață, iar știința a găsit treptat câteva metode pentru a face acest lucru posibil.

Mai mult decât medicamente sau intervenții chirurgicale complexe, se pare că deocamdată cheia constă în adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, evitarea alcoolului și tutunului și consumul unei alimentații adecvate.

Dieta ideală vs dieta noastră

În acest sens, un studiu publicat în PLOS Medicine concluzionează că o dietă bine aleasă ne-ar putea prelungi viața cu până la 10 ani.

Aceasta este o meta-analiză care reunește numeroase studii despre alimentație și longevitate împreună cu date din proiectul Global Burden of Disease, informații din care se estimează modul în care speranța de viață variază odată cu schimbările continue în consumul de fructe, legume, cereale, nuci, leguminoase, peste, oua, produse lactate, carne rosie, carne procesata si bauturi zaharoase.

Pe baza acestor estimări, au venit apoi cu o dietă optimă pentru o longevitate maximă, pe care au comparat-o cu dieta tipic occidentală. După cum a fost detaliat, această dietă ideală ar conține o proporție mai mare de leguminoase, cereale integrale și nuci și mai puțină carne roșie și procesată.

Autorii concluzionează că, adoptând această dietă de la vârsta de 20 de ani, o persoană din Statele Unite, China sau Europa și-ar putea prelungi speranța de viață cu mai bine de un deceniu; din anii 60, în opt ani; iar din anii 1980, în trei ani și jumătate.

Cu toate acestea, ei recunosc că o schimbare atât de drastică nu este întotdeauna posibilă, așa că au studiat și efectele trecerii de la o dietă tipic occidentală la una care se situează undeva între aceasta și cea optimă.

Astfel, ei susțin că și acest tip de dietă ar putea oferi șase ani de existență unei persoane care o adoptă la 20 de ani.

Rezultatele pot varia de la o persoană la alta

Deși aceste dovezi pot fi foarte încurajatoare, trebuie avut în vedere că, la fel ca toate cercetările, nu este lipsită de limitări. De exemplu, meta-analizele, deși tind să fie destul de fiabile datorită volumului mare de date pe care le manipulează, tind să ignore unele diferențe importante între diferitele studii pe care se bazează.

Pe de altă parte, studiul nu explică ce se întâmplă atunci când modificările dietetice nu au loc (relativ) simultan, ci mai degrabă pe o perioadă lungă de timp.

În plus, autorii nu țin cont de problemele de sănătate anterioare ale oamenilor, care în mod natural au un efect foarte important asupra speranței de viață. Aceasta înseamnă că beneficiile acestei diete asupra speranței de viață sunt doar medii și ar putea fi obținute rezultate diferite de către fiecare persoană.

Acestea fiind spuse, lucrarea oferă mai multe dovezi care susțin ceea ce a fost un consens științific de secole: că, dacă vrem nu numai să avem mai mult timp înainte de a muri, ci și să ne bucurăm de el într-o stare mai bună, este important să avem grijă de ceea ce mancam.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

10 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

11 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

11 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

12 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

12 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

13 ore ago

Citeste si: