Categories: Ştiri sănătate

Această substanță dizolvă cheagul de sânge și te salvează de AVC. Medic: Se recomandă în primele 4 ore de la debutul simptomelor

Accidentul cerebral sau accidentul vascular cerebral este unul dintre cele mai frecvente motive de asistență neurologică urgentă, cauzată de o tulburare de circulație cerebrală.

Cu fiecare minut care trece, șansele de recuperare sunt reduse.

Este una dintre cele mai importante cauze de invaliditate permanentă a adultului și a doua cauză de deces (prima la femei). În plus, poate provoca sechele care afectează semnificativ calitatea vieții.

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Sanador şi al Serviciului de Ambulanţă Sanador, a explicat în ce constă tratamentul de urgență în caz de AVC și în cât timp trebuie administrat de la apariția simptomelor.

Această substanță dizolvă cheagul de sânge și te salvează de AVC

”Tratamentele de urgență pentru accidentele vasculare cerebrale au înregistrat progrese mari în ultimii 20 de ani. Pe vremuri, prognosticul accidentului vascular cerebral depindea de tratament și de baftă, de destin.

De ceva timp încoace, lucrurile sunt într-un progres mare și există tratamente invazive și incisive care cresc mult calitatea vieții și prognosticul și speranța de viață, cu condiția, să existe o fereastră de siguranță, adică omul să ajungă cât mai repede într-o facilitate adecvată.

Dacă ne referim la accidentul vascular cerebral ischemic, variantele sunt două și se completează uneori, alteori depind de fereastră.

Unul se aplică într-o fereastră mai scurtă de timp, iar cu celălalt se poate interveni într-o perioadă de timp mai lungă de la debutul simptomelor.

Este vorba de administrarea substanțelor trombolitice, adică tromboliza intravenoasă sau intraarterială care, de fapt, are dorința de a dezorganiza obstacolul care astupă vasul, de a dizolva cheagul respectiv. Uneori e vorba de plăci, de ateromi sau alte tipuri de obstacole.

Administrarea substanțelor trombolitice este recomandată într-o fereastră de până la 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor.

Are niște limitări, în sensul în care nu se poate administra la toți pacienți și nu se poate administra la cei cu risc hemoragic major. Asta înseamnă că nu trebuie să faci mai mult rău decât bine cu această substanță”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Cristian Pandrea.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

6 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

7 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

7 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

8 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

8 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar