Sari la conținut

Această substanță dizolvă cheagul de sânge și te salvează de AVC. Medic: Se recomandă în primele 4 ore de la debutul simptomelor

Sursă foro: arhiva doctorulzilei.ro
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul imediat este crucial

Accidentul cerebral sau accidentul vascular cerebral este unul dintre cele mai frecvente motive de asistență neurologică urgentă, cauzată de o tulburare de circulație cerebrală.

Cu fiecare minut care trece, șansele de recuperare sunt reduse.

Este una dintre cele mai importante cauze de invaliditate permanentă a adultului și a doua cauză de deces (prima la femei). În plus, poate provoca sechele care afectează semnificativ calitatea vieții.

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Sanador şi al Serviciului de Ambulanţă Sanador, a explicat în ce constă tratamentul de urgență în caz de AVC și în cât timp trebuie administrat de la apariția simptomelor.

Această substanță dizolvă cheagul de sânge și te salvează de AVC

”Tratamentele de urgență pentru accidentele vasculare cerebrale au înregistrat progrese mari în ultimii 20 de ani. Pe vremuri, prognosticul accidentului vascular cerebral depindea de tratament și de baftă, de destin.

De ceva timp încoace, lucrurile sunt într-un progres mare și există tratamente invazive și incisive care cresc mult calitatea vieții și prognosticul și speranța de viață, cu condiția, să existe o fereastră de siguranță, adică omul să ajungă cât mai repede într-o facilitate adecvată.

Dacă ne referim la accidentul vascular cerebral ischemic, variantele sunt două și se completează uneori, alteori depind de fereastră.

Unul se aplică într-o fereastră mai scurtă de timp, iar cu celălalt se poate interveni într-o perioadă de timp mai lungă de la debutul simptomelor.

Este vorba de administrarea substanțelor trombolitice, adică tromboliza intravenoasă sau intraarterială care, de fapt, are dorința de a dezorganiza obstacolul care astupă vasul, de a dizolva cheagul respectiv. Uneori e vorba de plăci, de ateromi sau alte tipuri de obstacole.

Administrarea substanțelor trombolitice este recomandată într-o fereastră de până la 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor.

Are niște limitări, în sensul în care nu se poate administra la toți pacienți și nu se poate administra la cei cu risc hemoragic major. Asta înseamnă că nu trebuie să faci mai mult rău decât bine cu această substanță”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Cristian Pandrea.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel