Sari la conținut

Testul care te poate salva de AVC. Durează doar 30 de secunde

Testul care te poate salva de AVC. Gabriel Dina, Corporate Affairs and Health&Value Manager, Pfizer România, transmite că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit cu ajutorul unui test care durează 30 de secunde.

„Avem o mortalitate prevenibilă, în lumina cunoştinţelor medicale şi a tehnologiilor medicale actuale, care este mai mult decât dublă faţă de media UE. Toate aceste inițative şi direcţiile noi trasate de domnul ministru Rafila – de creştere a importanţei promovării sănătăţii şi prevenției – vor fi esenţiale.

400.000 de oameni trăiesc cu AVC, la o populaţie de 20 de milioane. 40.0000 de decese în fiecare an. 50.000 de AVC-uri noi. O povară uriaşă! Sunt convins că fiecare dintre dvss are pe cineva în proximitate – familie sau prieteni – care a trecut prin AVC. Partea bună este că 9 din 10 cazuri de AVC sunt prevenibile şi cred că este necesar să reducem tăvălugul bolilor ce pot fi prevenite și care vine peste un sistem de sănătate care trebuie să facă şi aşa faţă unui număr mare de constrângeri. Sunt lucruri simple care se pot face.

Testul de 30 de secunde care-ți poate salva viața

Toţi care am studiat medicina ştim de luarea pulsului la nivelul arterei radiale, un test care durează 30 de secunde şi nu ai nevoie de nicio intervenție. Ar fi un lucru grozav dacă CNAS, acum că revizuiește contractul cadru, ar prevede în pachetul pentru medicii de familie acest test de 30 de secunde, pentru a depista o suspiciune de fibrilaţie atrială, care este cauza unuia din cinci decese. Dar, în schimb, cei care au fibrilaţie atrială şi fac AVC au o gravitate, o mortalitate şi dizabilităţi cu mult mai mari decât în celelalte cazuri.

Iată şi lucruri simple care se practică în ţările nordice, în multe ţări occidentale. Bineînțeles, promovarea sănătăţii este esenţială, stilul de viaţă, activitatea fizică, dieta sănătoasă, renunțarea la vicii. Toate astea îşi vor aduce aportul la scăderea acestor boli prevenibile şi trebuie să o facem urgent, pentru că, din ce am înţeles, la distanţă provocările vor fi mari şi ar trebui să ne punem nişte probleme în 28 de ani de acum încolo, cel mai târziu”, a spus Gabriel Dina, în cadrul conferinței Aspen Healthcare Summit 2022, potrivit DCnews.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel