Din cuprinsul articolului
Toată lumea știe expresia „un măr pe zi ține doctorul departe” — dar un nou studiu arată că același lucru s-ar putea spune și despre… cartofi.
Cercetătorii au descoperit că o alimentație bogată în cupru poate ajuta organismul să țină la distanță demența. Iar acest mineral se găsește, în mod natural în coaja subțire, maro-deschis, a cartofilor, un aliment accesibil, pe care îl poți cumpăra cu doar câțiva lei din piață.
Un nou studiu publicat în jurnalul medical Scientific Reports a constatat că persoanele care au adăugat cupru în dieta zilnică au prezentat o funcție cognitivă mai bună decât cele care au consumat cantități mai mici din acest mineral.
Cercetătorii de la Spitalul Nr. 4 al Universității de Medicină Hebei, China, au descoperit că un aport de 1,22 mg de cupru pe zi, cantitate care se găsește în doi cartofi medii, a îmbunătățit semnificativ sănătatea creierului și a ajutat la prevenirea bolii.
Cum acționează cuprul în organism
Vorbind despre descoperiri, autorul principal, profesorul Weiai Jia, i-a încurajat în special pe cei cu antecedente de accident vascular cerebral să adauge cupru în alimentația zilnică – sub formă de cartofi sau alte alimente bogate în acest mineral, precum cerealele integrale și leguminoasele.
„Cuprul alimentar este esențial pentru sănătatea creierului”, a declarat el.
Acest lucru se datorează faptului că cuprul – un oligoelement care apare în mod natural – declanșează eliberarea de fier, care ajută la transportul oxigenului în corp și protejează creierul împotriva declinului cognitiv.
Potrivit NHS, acest nutrient esențial este considerat important pentru creșterea la sugari, dezvoltarea creierului, sistemul imunitar și sănătatea oaselor, iar recomandarea este ca adulții cu vârste între 19 și 64 de ani să consume aproximativ 1,2 mg de cupru pe zi.
Cele mai bogate surse alimentare de cupru
-
Cartofi
-
Fructe de mare: stridii, crabi și homari
-
Nuci și semințe: caju, semințe de floarea-soarelui, migdale, semințe de susan
-
Organe: ficat și rinichi de vită
-
Cereale integrale: quinoa, orez brun, ovăz, grâu bulgur
-
Ciocolată neagră: cu un procent ridicat de cacao
-
Leguminoase: linte și fasole
-
Legume: ciuperci, spanac, kale și alte frunze verzi
-
Fructe uscate: prune, caise și stafide
Într-un studiu longitudinal, folosind date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), au fost analizați 2.420 de adulți americani pentru a vedea cum influențează aportul de cupru funcția cognitivă, în special la participanții cu istoric de AVC.
Potrivit American Heart Association, un accident vascular cerebral poate tripla riscul de a dezvolta demență în anul următor.
Participanții au fost monitorizați timp de patru ani, iar aportul alimentar de cupru a fost determinat prin medierea a două evaluări dietetice de 24 de ore.
Funcția cognitivă a fost evaluată și ea printr-o serie de indicatori standard.
Cercetătorii au concluzionat că persoanele care au consumat cele mai mari cantități de cupru au avut cele mai bune scoruri cognitive – după ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, consumul de alcool și bolile cardiovasculare.
„Descoperirile noastre indică o asociere potențială între aportul alimentar de cupru și o funcție cognitivă îmbunătățită la adulții americani în vârstă, în special la cei cu antecedente de accident vascular cerebral”, au scris autorii.
Totuși, cercetătorii au precizat că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări, deoarece unul dintre punctele slabe ale studiului a fost faptul că informațiile alimentare au fost auto-raportate.
O analiză realizată de Alzheimer’s Research UK a constatat că 74.261 de persoane au murit de demență în 2022, comparativ cu 69.178 în anul precedent – ceea ce face din demență principala cauză de deces din Regatul Unit.
Un alt studiu avertizează asupra apei de la robinet
Totodată, o cercetare recentă avertizează că milioane de oameni ar putea avea un risc cu până la 30% mai mare de a dezvolta demență din cauza apei potabile.
Un studiu revoluționar publicat la începutul acestui an a sugerat că persoanele care trăiesc în zone cu apă „moale” (cu duritate scăzută) ar putea avea un risc mai mare de demență deoarece apa are un conținut scăzut de minerale precum calciu, magneziu și cupru.
Oamenii de știință cred că aceste minerale au un efect protector asupra creierului, iar nivelurile scăzute de magneziu sunt asociate cu un risc cu 25% mai mare de Alzheimer.
Atenție: prea mult cupru poate fi toxic
Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că un exces de cupru poate deveni toxic pentru organism. Așadar, este recomandat consumul prin alimente naturale, nu prin suplimente fără aviz medical.