Sari la conținut

Acte şi fişa medicală necesare preschimbării permisului auto

permis
Sursă foto: Romania TV

Din acest an, noul Cod Rutier impune cerințe mai stricte privind starea de sănătate, aptitudinile fizice și mentale necesare pentru șoferi, inclusiv la reînnoirea permisului auto.

Atunci când carnetul de conducere se apropie de data expirării sau în cazul în care ai nevoie să îl schimbi din alte motive este important să știi ce acte sunt necesare și cum se obține fișa medicală pentru preschimbarea permisului. Este un proces rapid și simplu atunci când știi exact ce ai de făcut și care sunt documentele de care ai nevoie.

Documentele necesare pentru reînnoirea permisului auto

Pentru reînnoirea permisului auto, solicitantul trebuie să prezinte următoarele documente:

  • Actul de identitate în original.
  • Permisul auto expirat.
  • Dovada plății taxei de 89 de lei.
  • Fișa medicală care atestă aptitudinea de a conduce.

În cazul modificării numelui sau al pierderii permisului auto, fișa medicală nu este necesară, iar permisul nu va avea o valabilitate de 10 ani.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea siguranței pe drumurile publice, protejând atât șoferii, cât și ceilalți participanți la trafic.

Când trebuie schimbat permisul auto?

Dacă pentru permisul emis inițial a expirat termenul de valabilitate, atunci se va emite unul nou, cu perioadă valabilă de încă 10 ani. În cazurile în care permisul de conducere a fost pierdut/furat, deteriorat sau posesorul și-a schimbat numele după căsătorie, se va elibera un duplicat.

Întreaga procedură de preschimbare a permisului auto și adunarea mai multor documente doveditoare, în funcție de fiecare situație în parte. Schimbarea actului auto, dacă este expirat, se poate face înainte sau după data expirării inscripționate pe permis, însă doar după efectuarea vizitei medicale în urma căreia candidatul primește fișa medicală.

Fișa medicală pentru preschimbarea permisului auto este necesară înainte de examen, în cazul obținerii unui permis nou, dar și în cazul reînnoirii permisului.

Dacă se solicită doar un duplicat al permisului de conducere, atunci fișa medicală nu este necesară. Și persoanele care au avut permisul anulat, înainte de a începe procedura de recuperare a documentului auto, au nevoie de fișa medicală.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Eliberarea documentului medical presupune efectuarea unor examinări făcute de specialiști cu scopul de a depista afecțiuni a căror evoluție cronică poate influența capacitatea candidatului de a conduce un autovehicul.

Obținerea fișei medicale emisă de o unitate specializată atestă că solicitantul este apt din punct de vedere al sănătății pentru a conduce categoria de autovehicul pentru care s-a înscris.

Actele necesare pentru preschimbarea permisuli auto care a expirat: cerere schimbare permis, actul de identitate, dovada plății taxe, permisul de conducere în original, fișa medicală. P

entru eliberarea unui duplicat vei avea nevoie de cerere, actul de identitate, dovada de plată, permisul de conduce în original, în cazul motivului: deteriorat sau schimbare nume.

Cum se obține fişa medicală

Pentru a obține fișa medicală este necesară efectuarea examinărilor medicale la următoarele specialități: oftalmologie, ORL, ortopedie, medicină internă, neurologie, psihiatrie, pneumologie (pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E).

Pentru obținerea sau preschimbarea permisului de conducere auto/moto, este necesară completarea unei fișe medicale care include mai multe examinări conform reglementărilor legale în vigoare. Aceste examene sunt realizate de specialiști în diverse domenii, inclusiv medicină internă, ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie și ORL, precum și o evaluare psihologică.

Fișa medicală pentru schimbarea permisului auto se completează de un medic coordonator, care certifică toate rezultatele examinărilor și aplică ștampila instituției autorizate de Direcția de Sănătate Publică și recunoscută de Serviciul Poliției Rutiere.

În cazul în care se solicită preschimbarea permisului pentru categoriile C, D, sau E, va fi necesar și un examen suplimentar la specialitatea pneumologie, potrivit bzi.ro.

Fișa medicală pentru obținerea permisului de conducere poate fi eliberată în aceeași zi, iar formularele tip pentru completarea acesteia, incluzând examenele și avizele psihologice, sunt puse la dispoziția solicitanților gratuit, în diverse locații autorizate. Prin urmare, e important să știi ce acte sunt necesare şi cum se obţine fişa medicală pentru preschimbarea permisului auto.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel