Categories: Ştiri sănătate

Ai mâncat prea mult în ziua de Paște? Sfat de la dr. Bilic: Nu te aşeza în pat

Din cuprinsul articolului

Ai mâncat prea mult în ziua de Paște? Trebuie să acționăm înainte de a ni se facă rău pentru a ne bucurăm de bucatele de la masa de Paște. Pentru a evita problemele digestive, balonarea, gaze, lipsă de energie sau stare generală proastă, există câteva metode extrem de simple.

În primul rând, trebuie să bei mai multă apă, având în vedere că majoritatea bucatelor de la masa de Paște au un conținut mare de sare. Apa te poate ajuta să te simți mai puțin umflat, deoarece te ajută la eliminarea sării din organism.

Tot la capitolul ceaiuri, poți apela la cel de ghimbir dacă îți este greață.
Majoritatea oamenilor se întind în pat după ce mănâncă, ceea ce le provoacă reflux gastroesofagian. Pentru a scăpa de acesta, ar fi mai bine să eviți să dormi imediat după ce ai mâncat.

Cel mai bine, poți ieși la o mică plimbare, pentru că așa pui sistemul digestiv în mișcare după o masă grea precum cea de Paște.

Tot pentru a stimula sistemul digestiv poți apela la guma de mestecat. Aceasta stimulează secreția de salivă care, la rândul ei, stimulează stomacul să secrete acid gastric. În acest mod, digestia este și ea grăbită.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit la un moment dat despre mâncatul în exces și spune că este normal să se întâmple astfel de lucruri.

„Este un fel de luptă în care stăm cuminţei dacă spunem: „Iarăşi n-am avut voinţă, iar am mâncat prea mult, de mâine încep dieta“. E uman de înţeles că nu suntem întotdeauna pregătiţi şi că nu avem mereu puterea să cofruntăm problemele reale. Psihologii au concluzionat că e mai puţin grav ca mâncarea să devină paravanul nostru. E o vină atât de mică, încât ăsta să ne fie păcatul, că am fost pofticioşi şi mâncăcioşi.

„Mâncarea este vinovatul”

Nu ţine de valorile reale, de structura profundă de om. De ce credeţi că peste 90% dintre oameni au aceleaşi mustrări de conştiinţă? Tocmai pentru că natura ne-a făcut lacomi, mâncăcioşi şi pofticioşi – ţine de instinctul nostru. Creierul reptilian determină comportamentul ăsta, care nu are legătură cu educaţia, raţiunea şi inteligenţa.

Mâncarea este vinovatul pe care şi societatea ni-l aşază în faţă, adică nu suntem fericiţi şi nu avem o viaţă împlinită pentru că suntem păcătoşi, am mâncat prea mult şi avem o siluetă neconformă”, spune dr. Mihaela Bilic.

Recent Posts

Pilonul II de pensii: procedura de retragere a banilor

Pensia administrată privat (obligatorie, Pilonul II) ) nu ne costă suplimentar. Participarea la pensiile administrate…

4 ore ago

Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care se vor bucura de un succes extraordinar

Horoscopul săptămânii 13-19 mai 2024 este prezentat de astrologul cu Mihai Voropchievici. Acesta a prezis…

4 ore ago

10 alimente care te constipă: ce să eviți și cum să menții un tranzit intestinal sănătos

Constipația este o problemă frecventă în cazul în care oamenii întâmpină dificultăți în efectuarea scaunelor…

5 ore ago

Guvernul oferă 2000 lei până în 2027 tuturor femeilor care îndeplinesc această condiție. Toate femeile din România ar trebui să știe!

Mamele defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață ori…

6 ore ago

Citeste si: