marți, mai 30, 2023

Mihaela Bilic dezvăluie cele TREI elemente responsabile de plăcere! Într-o postare pe contul personal de socializare, renumitul medic Mihaela Bilic, a dezvăluit trei elemente responsabile de plăcere care nu ar trebui să lipsească din rutina noastră, datorită beneficiilor uluitoare asupra sănătății.

„Mâncare, sex, muzică- cele 3 elemente responsabile de plăcere

Oamenii de știință au hotărât că muzica este o necesitate biologică, un element de bază pentru sinteza de dopamină, alături de alte elemente vitale pentru supraviețuire, adică mâncare și sex.

Te-ar mai interesa: Un stomatolog atenționează: „Nu știu câți dintre v...

Muzica este un antidot pentru stres

Dopamina este substanța care stimulează sistemul de recompensă și ne face să ne simțim bine, satisfăcuți, fericiți.

Ultimele cercetări în materie de neuroștiințe au arătat că muzica este un antidot pentru stres, durere, pierderile de memorie, dependențe și depresie.

În fiecare etapă a vieții noastre, de la embrionul din burta mamei până la bunicii care suferă de Alzheimer, ne putem echilibra creierul cu ajutorul muzicii”, a explicat dr. Mihaela Bilic.

Reputatul medic a vorbit și despre muzică, care funcționează la fel și face legătura între ariile cerebrale cognitive și zonele biologice care țin de supraviețuire.

Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...

Creierul percepe muzica ca pe o mâncare bună

Mihaela Bilic dezvăluie cele TREI elemente responsabile de plăcere: Mâncare, sex, muzică

„Mecanismul de recompensă este metoda prin care natura ne face să repetăm instinctiv activitățile care ne fac plăcere. De exemplu se întâmplă adesea să mâncăm de plăcere, chiar dacă nu ne este foame, pentru că mâncarea activează circuitul de recompensă. Se pare că și muzica funcționează la fel, face legătura între ariile cerebrale cognitive și zonele biologice care țin de supraviețuire.

Te-ar mai interesa: Cum arată negii cancerigeni din zona intimă. Medic...

Creierul percepe muzica ca pe o mâncare bună, devenim fericiți și chiar euforici atunci când intram într-o transă muzicală. Prin intermediul dopaminei muzica acționează ca un drog, cu ajutorul ei putem uita de foame, de durere sau de tristețe, devenim mai puternici și mai inteligenți.

Începând cu anul 2007 în competițiile sportive le-a fost interzis participanților să asculte muzică în căști. S-a constatat că putem obține un efect de dopaj și performanțe sportive superioare când ascultăm o piesă muzicală la volum și intensitate mare. Muzica ne ajută să ne depășim limitele: mai repede, mai mult, mai tare!
În timpul efortului fizic descărcarea de dopamină indusă de muzică reduce cu 50% senzația de oboseală și scade sinteza de cortizol (hormon de stres). După sport, aceeași dopamină permite o oxigenare eficientă și refacerea rapidă a organismului.
Muzica este un element terapeutic când vine vorba de tratarea dependențelor de orice fel, de la droguri la alcool. Are efect benefic și în tulburările de comportament alimentar, crizele de bulimie sunt mai rare atunci când ne folosim de muzică ca să obținem o stare de bine. Ritmul și armonia muzici neutralizează stresul, frustrarea, încordarea și impulsivitatea. Muzica reduce anxietatea și gândurile negative, îmbunătățește sănătatea mintală”, mai spune medicul.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

Știați că muzica face inima să vibreze?

„Sistemul auditiv este conectat cu sistemul limbic, responsabil de reacțiile emoționale. Nu întâmplător ni se face pielea de găină atunci când ascultăm o melodie care ne emoționează profund. Cu muzică totul devine mai ușor, mai plăcut”.

Medicul mai spune că muzica dă bună dispoziție și ne face să zâmbim, iar ascultată cu volumul dat tare, senzația de foame dispare.

„Nu rămâne decât să găsiți stilul muzical care vi se potrivește, care vă dă bună dispoziție și va face să zâmbiți. Apoi ascultați pe repeat și cu volumul dat tare, veți vedea că nu mai aveți nevoie de mâncare”, conchide medicul nutriționist.

Te-ar mai interesa: Două semne incipiente de cancer de colon. Medic: O...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private